april 11, 2021

De Betuwe

De Betuwe is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

114 voorwerpen die in Nederlandse musea te zien zijn, zijn gestolen uit Nigeria

De kunstgalerijen van veel Nederlandse musea, waaronder het Tropen Museum in Amsterdam, bevatten geplunderde kunst uit Nigeria. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van het World Museum of Culture na twee jaar onderzoek.

Het gaat om minstens 114 objecten die in 1897 door Britse soldaten zijn geplunderd uit het paleis van de koning van het Benin-rijk in het huidige Nigeria. Dat bevestigde een woordvoerder van het National World Museum of Culture, Drew, in een verklaring in de landelijke krant.

Deze objecten behoren tot de ‘Benin Bronzen’ en maken nu deel uit van een collectie van het Tropen Museum in Amsterdam, het Museum Volkenkunde in Leiden, het Museum van Afrika in Berg n Tal en het Weralt Museum in Rotterdam. Culturen.

Teruggave van geplunderde kunst

De Nigeriaanse regering wil de goederen terugkrijgen, inclusief de metalen hoofden van vaders en koningen. Het is nog niet duidelijk of dat gaat gebeuren. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid von Engelshoven stuurde in januari een plan naar de Tweede Kamer om cultureel erfgoed te beperken tot het thuisland, maar het is aan het volgende kabinet om daarover te beslissen.

Het Museum of World Cultures werkt samen met de Nigeriaanse overheid en Europese musea aan de bouw van een museum in Benin. Vanaf 2025 zijn er objecten uit het verleden te zien.

Het rapport over de geroofde kunst is vanaf volgende week beschikbaar via de site van het museum.

READ  Armoede gaat een exclusieve samenwerking aan met de Nederlandse hyper-casual uitgever Lucky Gate Studios