• Alles
 • (1)
  Fiets-Wandeltocht
 • (6)
  Overig
 • (22)
  Algemeen
 • (3)
  Lezingen
 • (11)
  Bijeenkomst
 • (3)
  Theater
 • (3)
  Inloop-Opendag
 • (2)
  Tentoonstelling
 • (1)
  Religie
 • (6)
  Evenement
 • (16)
  Muziek
 • (15)
  Cursus-Workshop

Herdenking 75 jaar na Slag om Arnhem

vrijdag 20 september 18:00 t/m 22:00 uur

Arnhem - Arnhem maakt zich op voor de Herdenking 75 jaar na de Slag om Arnhem. Nog een dikke week tot de Herdenkingsavond in Arnhem op vrijdag 20 september. Graag nodigen we je uit voor een drietal bijzondere momenten in aanloop naar de Herdenkingsavond met Bridge to Liberation. 19 sept: Parachutesprong Ahmed Marcouch, de Burgemeester van Arnhem & Britse historicus en TV presentator Dan Snow. 19 sept: Repetities Bridge to Liberation met o.a. Wet Wet wet en Romy Monteiro. 20 sept: Herdenkingsavond Arnhem Herdenking, kranslegging, erehaag en Bridge to Liberation. Teaser Bridge to Liberation 2019 HERDENKINGSAVOND ARNHEM MET BRIDGE TO LIBERATION

Vrijdag 20 september

18:00 - 22:00

Locatie: ARNHEM - Eusebiuskerk, Airborneplein, Rijnkade

Sinds 1945 herdenkt Arnhem jaarlijks de Slag om Arnhem. In aanwezigheid van Britse en Poolse veteranen en vele gasten uit binnen-en buitenland eren en gedenken we diegenen die hebben gestreden voor onze vrijheid. Om de impact van 1944 te gedenken en samen stil te staan bij de waarde van leven in vrede, veiligheid en vrijheid.

Dit jaar is het 75 jaar na de Slag om Arnhem. Een bijzonder jaar waarin we nog altijd in aanwezigheid van Britse en Poolse veteranen stilstaan bij de impact van de Slag toen en samen vooruit kijken naar de toekomst.

Bridge to Liberation is onderdeel van de Herdenkingsavond. Voor de zesde maal wordt de historische grond rond de Arnhemse John Frostbrug omgetoverd tot de plek waar 8 tot 100 jarigen op een unieke manier samen stil staan bij de impact van oorlog en de waarde van vrijheid. In een experience met muziek, special effects, film en dans die de bezoeker op spectaculaire wijze meeneemt in waargebeurde persoonlijke verhalen ten tijde van de Slag om Arnhem. Spannende, mooie en ontroerende verhalen die zo in "het nu" geplaatst kunnen worden. Nu, 75 jaar later, vertelt Bridge to Liberation het verhaal vanuit Brits, Pools, Duits en Nederlands perspectief. Alle perspectieven worden vertegenwoordigd door een artiest. Er is niet één waarheid. Oorlog heeft meerdere gezichten. Persoonlijke verhalen geven daarom meerdere gezichten op één gebeurtenis. In Bridge to Liberation worden de verschillende persoonlijke verhalen in multi-perspectief verteld.

Artiesten uit de verschillende landen die dit jaar de verhalen kracht bij zetten met hun muziek zijn; Wet Wet Wet, André Hazes, Alain Clark, Romy Monteiro, Do, Julian Steckel (DU), Tre Voci (PL), Eric Corton, Dan Snow (EN), Het Gelders Orkest en Introdans.

PROGRAMMA HERDENKINGSAVOND

18:15 Herdenkingsbijeenkomst in de Eusebius

18:45 Stille tocht naar het Airborneplein

19:15 Herdenkingsceremonie en kranslegging op het Airborneplein

20:00 Erehaag richting Rijnkade

20:30 Bridge to Liberation bij de John Frostbrug

22:00 Einde

September 1944. Tijdens Operatie Market Garden werden zo'n 35.000 luchtlandingstroepen ingezet. Geen idee van waar ze terecht kwamen. Wie ze konden vertrouwen, Wat hen te wachten stond. Van sommigen van hen raakte hun bloed eerder de grond dan hun levenloze lichamen. De gemiddelde leeftijd van de soldaten was 22 jaar oud.

Wat gebeurd er als je in 2019, 75 jaar na de sprong van deze ongelofelijk dappere soldaten, een parachutesprong maakt en je probeert voor te stellen wat die soldaten van toen meemaakten. Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en de Britse historicus en TV presentator Dan Snow maken namens Bridge to Liberation deze sprong op donderdag 19 september, één dag voor de Herdenkingsavond in Arnhem.

Wat doet deze wijze van respect betuigen met hen als mens? Hoe is het om op deze tastbare manier de mogelijkheid te krijgen in te voelen wat de impact van oorlog en de waarde van vrijheid voor hen en ons betekent.

 


deel deze activiteit