april 11, 2021

De Betuwe

De Betuwe is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse en Spaanse leiders delen visie voor EU – Atlantic Sentinel

Eerste ministers Mark Rutte van Nederland en Sanchez van het Spaanse Sanchez met voorzitter van de Europese Raad Charles Michel in Brussel op 20 juli 2020

Een jaar geleden stonden Mark Rutte en Sanchez aan de andere kant van het debat over het EU-fonds voor herstel van het coronavirus. Sanchez en andere Zuid-Europese leiders vroegen om financiering door obligaties uitgegeven door de Europese Unie. Rutte en zijn medewerkers wilden een lening. De twee partijen deelden uiteindelijk het verschil.

Nu hebben twee premiers, de ene centrumrechts en de andere centrumlinkse, een gemeenschappelijke reden voor de visie van Europese “strategische autonomie”, die genereuzer is dan Emmanuel Macron.

Een partnership “Geen papier“Nederlandse en Spaanse leiders zijn het erover eens dat de strategische economie een middel is om een ​​doel te bereiken – groei en veiligheid, maar geen doel op zich. Ze waarschuwen dat dit geen excuus is voor eenzaamheid en protectionisme.

Openheid

Rutte en Sanchez delen de analyse van Macron dat Europa sterk afhankelijk is van Amerikaanse technologie en Chinese grondstoffen. Hun plannen omvatten het ontwikkelen en monitoren van een Europese digitale betalingsoplossing en het beperken van buitenlandse investeringen in belangrijke industrieën.

Maar ze benadrukken concurrentievermogen en openheid voor de wereld, terwijl Macron’s visie, erkend door Duitsland, meer naar binnen gericht is:

  • Versterking van de eengemaakte markt door belemmeringen voor bedrijven en werknemers weg te nemen, de handhaving te verbeteren en eerlijke en effectieve belastingheffing te waarborgen.
  • Internationale digitale standaarden opstellen, gemeenschappelijke cyberveiligheidsnormen ontwikkelen en 5G over Europa verspreiden.
  • Handelsovereenkomsten die bijdragen aan duurzame ontwikkeling en de achteruitgang van Europese toeleveringsketens versterken.

Minder harde ambities zijn onder meer het synchroniseren van academische normen, het verbeteren van krediettoegang en het investeren in batterijen en waterstof.

READ  Jonge Nederlander gretig om terug te keren naar het veld | Bella

Eerdere projecten

Deze wedstrijd Projecten Rutte met Centraal- en Noord-Europese leiders in 2019:

  • Voltooiing van een interne markt voor diensten.
  • Opheffing van belemmeringen voor arbeidsbeweging, inclusief wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties.
  • Wereldwijde normen stellen op het gebied van kunstmatige intelligentie en de digitale economie.
  • Versterking van de Europese kapitaalmarkten om grensoverschrijdende risicodeling mogelijk te maken.
  • Overgang naar een groene economie.

Protectionisme

Macron haalde Angela Merkel over om mee te doen in 2019 toen de Europese Commissie de fusie van de Franse en Duitse treinfabrikanten Alstom en Siemens blokkeerde. Zijn oproep De EU-concurrentieregels versoepelen om overheidssteun en grote fusies mogelijk te maken en ongewenste buitenlandse investeringen tegen te houden.

Macron pleitte voor het accepteren van de Europese optie in openbare overeenkomsten en het straffen van buitenlandse bedrijven voor het niet respecteren van de Europese gegevensbeschermings- en milieuregels.

De COVID-19-epidemie heeft zijn agenda geloofwaardig gemaakt. De afhankelijkheid van in China gemaakte maskers en Britse vaccins is ongelooflijk gebleken. Rutte verzette zich tegen de concurrentie met door de overheid gesteunde bedrijven en het subsidiëren van hun Europese concurrenten. Niet meer.

Maar hij en Sanchez zijn huiverig voor het aangaan van protectionisme.

Geen meneer meer

Rutte, die wordt beschouwd als de enige goedkope leider in Europa, zal er waarschijnlijk niet aan worden herinnerd dat hij meer pro-Europees is dan zijn critici toestaan.

Europielen bestempelen iedereen die hun visie op de EU niet deelt als “eurosceptisch”. Ze bekritiseren Root vanwege zijn verzet tegen de begroting van de eurozone, Europese belastingsynchronisatie en euro-obligaties.

Maar het is niet “meer Europa” waar Rutte tegen is; Het is een Europa, het is afhankelijk van de overgang van minder concurrerende en rijkere lidstaten naar de armere.

READ  50% korting op Le Crochet Dutch fornuizen bij fabrieksuitverkoop

Zijn visie, nu Sanchez, optimistisch is over een Europa dat open is, en zijn plaats, lijkt de wereld aantrekkelijker te maken.