Logo debetuwe.net


TIjdens de jaarlijkse Polenherdenking treedt een kinderkoor op.
TIjdens de jaarlijkse Polenherdenking treedt een kinderkoor op. (Foto: Stichting Driel-Polen)

Kinderen Poolse school bij Polenherdenking

DRIEL - In september opent de Poolse School in deze regio haar deuren op de locatie van basisschool de Kameleon in Driel. Tijdens de jaarlijkse Polenherdenking op 16 september dragen ook de leerlingen van deze school hun steentje bij aan de herdenking.

Voor de meeste kinderen op de Poolse school is Pools hun tweede taal en tijdens de lessen leren ze nog meer over deze taal. Daarnaast maken ze ook kennis met de Poolse cultuur, tradities en geschiedenis. En Driel heeft een geschiedenis met Polen. Een belangrijke geschiedenis.

Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade
In september 1944 werden bij Driel ongeveer 1000 parachutisten van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade van generaal Sosabowski gedropt. Ieder jaar wordt de bijdrage van deze brigade aan operatie Market Garden in het dorp herdacht.

Basischolen
Ook dit jaar nemen de kinderen van de Poolse School aan de herdenking deel. Zij brengen, samen met kinderen van de twee Drielse basisscholen de Kameleon en De Meeuwenberg en het Poolse orkest Promyki Krakowa uit Krakau, Poolse liederen ten gehore aan de zes aanwezige Poolse veteranen, weduwen en familieleden van de overleden veteranen, hoogwaardigheidsbekleders en alle andere aanwezigen.

Polenplein
De herdenking vindt plaats op zaterdag 16 september om 15.00 uur op het Polenplein in Driel. Vervolgens is er om 18.00 uur een Poolse kerkdienst in de R.K. kerk Maria Geboorte. Tijdens de herdenkingsweek is 'Het Informatiecentrum: De Polen van Driel' van 09.00-17.00 uur geopend.

Polentocht
In de week voor de herdenking, op 9 september, kunt u meelopen met de Polentocht, ter herinnering aan hen die vochten voor ons voortbestaan. De tocht voert door en rond Driel en de voormalige gevechtsgebieden.

Wilt u meer informatie over de Poolse School of de herdenking? Kijk dan op www.nijmegen.polskaszkola.nl of op www.driel-polen.nl.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox