Logo debetuwe.net


Monument De Klok met Rode Kruis voertuig.
Monument De Klok met Rode Kruis voertuig. (Foto: Exoduscomité)

Brede coalitie herdenkt bombardement Huissen

HUISSEN - Dit jaar is het 73 jaar geleden dat Huissen getroffen werd door het verwoestende bombardement op 2 oktober 1944. Vele tientallen onschuldige burgers werden getroffen en gedood. De bevrijding liet door de mislukking van Market Garden langer op zich wachten en er werd in de regio hevig gevochten. Het bombardement werd uitgevoerd door de geallieerden. Zie hier de spagaat waar burgers zich in bevonden.

Een brede coalitie bestaande uit o.a. de gilden, stichting Gedenkpark, de gemeente, Exoduscomité en Historische Kring Huessen heeft onlangs spontaan besloten om op de dag van het bombardement zelf een herdenking te organiseren.

De Herdenkingsbijeenkomst op 2 oktober duurt ongeveer 1 uur en start om 19.00 uur in de stadskerk. Daar wordt ook het gedicht Terugkeer voorgedragen. Een stille tocht voert de belangstellenden naar het nabijgelegen Massagraf en WO II monument De Klok. Na afloop is er gelegenheid om met koffie na te praten in de sfeervolle Antoniuskapel.

Voorts is op 5 oktober om 20.00 uur een bijeenkomst in de Buitenpoort. Daar zal de vertoning plaatsvinden van het interview met mevrouw Jet Simmelink, die ten tijde van die roerige dagen in Huissen was. De hoogbejaarde mevrouw Simmelink is waarschijnlijk zelf aanwezig.

Agendeer beide data en tijdstippen want u bent van harte welkom.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox