Foto: Ellen Koelewijn
Foto: Ellen Koelewijn

Steenfabriek van Zilverschoon in oude luister hersteld

Wie in de buurt komt van jachtslot Hoenderlo of het Kruisherenklooster in Uden moet eens goed naar de bouwwerken kijken. En dan vooral naar de stenen. Die komen uit de steenfabriek van Zilverschoon in Randwijk. Die fabriek is gerestaureerd. Reden genoeg voor een feest.

Door Vincent Bos

RANDWIJK - Het scheelde niet veel of de stenen voor de restauratie van kerken, kastelen of musea hadden uit het buitenland gehaald moeten worden. Dat ging BOEI toch echt te ver. Dus werd er een plan bedacht voor in dit geval de steenfabriek in Randwijk. Die was wel aan renovatie toe. Dankzij de provincie Gelderland, de rijksoverheid en de gemeente Overbetuwe kwam er geld voor de restauratie. En dat is nog niet alles, verklaarde directeur Arno Boon van BOEI, afgelopen vrijdag. Er zijn restauratieaannemers gevonden die de bijzondere stenen van Zilverschoon uit Randwijk willen afnemen. Daarmee is de basis gelegd voor de bedrijfsvoering. "Er is twee miljoen geïnvesteerd om het bedrijf weer helemaal op orde te krijgen", vertelde hij. Met dat geld kon de steenfabriek Zilverschoon in Randwijk weer in oude luister hersteld worden. Daarom waren Gelders gedeputeerde Josan Meijers en de wethouders Jan van Baal en Ron van Hoeven van de gemeente Overbetuwe uitgenodigd voor de officiële openingshandeling. Die bestond uit het wegtrekken van een doek dat over de naam Zilverschoon was gehangen.

Dat BOEI zich over de steenfabriek in Randwijk ontfermd heeft, is niet verwonderlijk. BOEI is immers een maatschappelijke onderneming met passie voor het restaureren en herbestemmen van erfgoed, zoals dat in bedrijfsfilosofie is vastgelegd. "BOEI is in het hele land actief. We houden ons bezig met industrieel, agrarisch en cultureel erfgoed. Als een monument het waard is om in te investeren, kan het een project van BOEI worden", zegt communicatieadviseur Tineke Hofman van het bedrijf. Tijdens de restauratie van de steenfabriek in Randwijk is de productie van stenen doorgegaan. "De afnemers van de stenen komen uit heel Nederland. Het gaat om aannemers die zich bezighouden met restauratieprojecten", weet Raymond Gelsing, collega van Derk Zilverschoon. "De stenen worden gebruikt in kerken en kloosters maar ook voor museum Het Schip."

Meer berichten