De kleding in Driel hangt in overzichtelijke rekken.Dan vergemakkelijkt het zoeken. De kledingbeurs in Driel is goed georganiseerd en daarom populair bij iedereen die goede tweedehands kleding zoekt. (foto: Kirsten den Boef)
De kleding in Driel hangt in overzichtelijke rekken.Dan vergemakkelijkt het zoeken. De kledingbeurs in Driel is goed georganiseerd en daarom populair bij iedereen die goede tweedehands kleding zoekt. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Vincent Bos)

'We zoeken kleding die eruit springt'

Wie tweedehandskleding zoekt, struint vaak Marktplaats af. Of gaat naar een beurs. Zoals die in Driel. Dat daar behoefte aan is, maakt een rondgang door de zaal in dorpshuis De Oldenburg meteen duidelijk. Overal zie je mensen langs de kledingrekken lopen.

DRIEL – Bea Vonk uit Westervoort zie je regelmatig op kledingbeurzen. Het is een bewuste keuze van haar om hier naar kleding te zoeken. Twee elementen spelen daarbij mee. Ze koopt uit oogpunt van duurzaamheid en omdat de kleding er goedkoper is.

"Ik kijk eerst altijd of er tweedehands kleding is. Dat is beter voor het milieu. Het betekent dat je dan geen kleding hoeft te produceren. Daarom ga ik altijd naar meerdere kledingbeurzen. Ik zou willen dat meer mensen dat deden. Er zijn altijd leuke koopjes."

Over de beurs in Driel is Bea Vonk goed te spreken. "Dit is een mooie beurs met veel aanbod. We hebben straks twee jongens (ze is in verwachting, red). Daarom kijk ik hier rond. Ook voor het speelgoed want is het alweer bijna Sinterklaas."

Lisanne uit Arnhem zoekt vooral kleding die je normaal niet in de winkel treft. "We gaan hier niet met volle tassen weg, hoor", lacht ze. "We zoeken kleding die er tussenuit springt of kijken naar speciale merken. Het gaat om kleding die je niet zo snel in de winkel ziet. Ik ga wel meer naar beurzen. Ben laatst nog in Nijmegen geweest. Daar was het wel erg druk. Dan is dit beter. Hier kan ik overal bij."

De indrukken van de bezoekers geven aan dat de kledingbeurs in Driel goed in de markt ligt. De organisatie werkt er al jaren aan de beurs naar een hoger niveau te tillen. En dat is gelukt. Van eerdere opbrengsten werden rekken aangeschaft waardoor de kleding nu overzichtelijk in de zaal hangt. Voor die periode lagen kledingstukken in stapels op tafels.

Het is de achtste keer dat de kleding- en speelgoedbeurs plaatsvindt. De organisatie berust bij Manja Lentjes en Marieke Roelofs. "Marktplaats een concurrent? Juist niet. Kledingbeurzen komen steeds meer op. De mensen willen kleding zien. Soms zie je kinderen in een hoek de kleding passen. Dat kan ook bij ons. De prijzen liggen hier lager dan op Marktplaats. Daarom komen mensen zo graag. Om kwart voor negen stond het al vol."

De beurs in Driel is twee keer per jaar, in voor- en najaar. Er wordt scherp gelet op de kwaliteit van de kleding. "De kleding moet heel zijn, er netjes uitzien. Kleding die pluist, halen we er tussenuit", zeggen de organisatoren. Ze prijzen zich gelukkig met de 22 medewerkers. Ze noemen de inzet van alle vrijwilligers 'fantastisch'. Want zonder hun hulp zou de beurs niet tot stand kunnen komen.

Meer berichten