Tussen het optreden van shantykoor Alle Hens en de Big Band Overbetuwe werden producten geveild. De opbrengst is bedoeld om de onkosten van het concert te dekken. (foto: Kirsten den Boef)
Tussen het optreden van shantykoor Alle Hens en de Big Band Overbetuwe werden producten geveild. De opbrengst is bedoeld om de onkosten van het concert te dekken. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Vincent Bos)

Liedjes om meteen mee te zingen

De veilingbanken zijn weer voor even bezet. Deze keer niet met inkopers maar met muziekliefhebbers. Al wordt de veilingklok ook nog in werking gezet. Want het gezamenlijke concert van Big Band Overbetuwe en shantykoor Alle Hens moet wel worden terugverdiend.

ZETTEN – Dus gaan appeltaarten, cake en boterkoeken onder de hamer. Alsof de tijd in de voormalige veilinghal in Zetten heeft stilgestaan. Het is een bijzondere locatie voor een concert. Met smaak uitgekozen. Want het publiek zit dicht op de muzikanten en zangers. Die intimiteit heeft zeker z'n charme.

Big Band Overbetuwe brengt deze keer vooral Nederlandstalige muziek. Banger Hart van Rob de Nijs komt voorbij maar ook 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij. En een medley met nummers van André Hazes.

De muzikanten zijn eerder als fanfare en brasband door het leven gegaan. Die tijden zijn voorbij. "De jongens krijg je moeilijk meer in het uniform. Dat willen ze niet voor hun vriendjes. We zijn geen lopende vereniging meer, maar spelen alleen nog zittend", zeggen voorzitter Henk Los en secretaris Marian van Alderwegen. "We zijn nu een amusementsorkest met zeventien leden. De jongste is 15, de oudste 75."

Zoals veel muziekverenigingen is ook bij Big Band Overbetuwe de aanwas van jonge spelers een probleem. "Je moet vijf jaar leren om mee te kunnen spelen. Dat willen de meeste mensen niet."

Het orkest treedt ongeveer vijf keer per jaar op. Uiteraard tijdens Koningsdag en 4 mei maar ook voor een kerstconcert of zoals in dit geval het speciale optreden in de veilinghal halen ze de instrumenten tevoorschijn.

De man van een van de leden zingt bij het shantykoor Alle Hens. Dat verklaart het gezamenlijke optreden. Dit koor bestaat al zestien jaar. Het telt 41 leden, louter mannen. In het eerste lied zingen ze daar ook over. Louter mannen zijn nodig. Alhoewel. Voor de muzikale begeleiding en als dirigent komen vrouwen zeker in aanmerking, stelt bestuurslid Fred Hendriksen.

Alle Hens zingt shantyliederen en zeemansliederen. "Shantynummers zijn liedjes die vroeger op de schepen gezongen werden. Ze zongen aan boord om het werk draaglijker te maken. Kaap'ren varen is een shantylied. Haallijtje Boellijntje ook. Dat moet je niet verwarren met zeemansliederen. Seeman van Freddy Quinn valt in die categorie", legt Hendriksen uit.

Het koor heeft een uitgebreid repertoire. Er staan negentig nummers op. Het koor treedt gemiddeld vijftien keer per jaar op. Op festivals, in zorgcentra of tijdens jubilea is het koor te horen. Wie in Zetten luistert is al snel in de stemming en heeft meteen zin om mee te doen.

Meer berichten