Leden van scouting Valburg zijn in het bos aan de Langstraat druk bezig met het sjouwen van takken die even verderop door volwassenen zijn afgezaagd. De kinderen leggen takken links en rechts neer zodat voor wandelaars duidelijk is waar het pad ligt. (foto: Ellen Koelewijn)
Leden van scouting Valburg zijn in het bos aan de Langstraat druk bezig met het sjouwen van takken die even verderop door volwassenen zijn afgezaagd. De kinderen leggen takken links en rechts neer zodat voor wandelaars duidelijk is waar het pad ligt. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Vincent Bos)

'Heerlijk om in natuur bezig te zijn'

"Hoe zwaar is dit ding wel niet", vraagt Chiel Hoogma. Hij sjouwt met een zware tak door Oostermeint, een bos aan de Langstraat tussen Elst en Driel. Zes jaar is hij, maar over het sjouwen doet hij niet moeilijk. Hij laat tijdens de landelijke natuurwerkdag graag zien hoe sterk hij is.

Door Vincent Bos

ELST/DRIEL – "Het is stoer werk. Dat vind ik wel leuk. Het is ook best zwaar", roept Chiel Hoogma uit Elst als hij enthousiast een grote tak van de ene plek naar de andere sjouwt. De takken zijn kort daarvoor afgezaagd. Ze worden aan weerskanten van een pad gelegd, zodat wandelaars weten waar ze moeten lopen als ze naar de paddenpoel gaan.

Aan vrijwilligers is op deze zonnige zaterdag geen gebrek. Zo'n 65 zijn het er. Inclusief een groep kinderen van scouting Valburg. Chiel Hoogma is een van de 21 helpende scouts. Iedereen draagt een steentje bij. De een snoeit struiken, een ander knot bomen. Ze zijn diep in het bos aan het werk. Tot aan de poel toe.

Kees Sparreboom geniet van het werk. "Het is heerlijk om buiten bezig te zijn. Het is rustgevend, ontspannend. Het is goed voor de natuur en supergezellig om samen buiten te werken. Vaak is het heerlijk weer. Vandaag ook. Wat we doen is belangrijk voor de biodiversiteit in dit ruilverkavelingsgebied. We proberen hier toch meer bloemen te krijgen."

Oostermeint is een door Staatsbosbeheer aangelegd gebied, weet Sparreboom, die lid is van de knotwilggroep uit Heteren. Bij de ingang is een bijenhotel geplaatst. "Dat bijenhotel is voor ons de monitor van de biodiversiteit. Er zitten weinig wilde bijen. Het betekent dat de biodiversiteit verder ontwikkeld moet worden." Het bijenhotel is dus eigenlijk de graadmeter hoe met de bloemen en planten in het gebied is gesteld.

Sparreboom is al een jaar of dertig lid van de knotwilggroep. Gaandeweg heeft hij geleerd moet bomen geknot en struiken gesnoeid moeten worden. De natuur gaat hem aan het hart. Dat wordt duidelijk als hij met passie over het werk praat. Dat er steeds minder insecten zijn, baart hem zorg. "We hebben dus nog wel wat te doen", zegt hij.

Als hij de takken heeft afgezaagd kunnen de leden van scouting Valburg aan de slag. Stijn Veulings legt de jongens en meisjes uit wat ze moeten doen. Hij is een van de leiders van de groep welpen. Hij wijst aan waar de takken moeten worden neergelegd.

De kinderen ontbreekt het aan niets. Voor eten en drinken is gezorgd. Maar eerst moet er gezweet worden. De kinderen hollen naar de berg takken om die te verslepen. "Poeh, wat zwaar? Wie komt me helpen", roept Chiel Hoogma. Intussen is hij al tien meter verder. Hij laat zien dat hij deze zware tak ook wel alleen kan slepen.

Meer berichten