Clasien van de Westeringh uit Heteren (links) en Cobie van Beem uit Herveld vinden schoonrijden een heerlijke sport. Ze hopen op natuurijs zodat ze de charme van de sport onder een breed publiek onder de aandacht kunnen brengen. (foto: Ellen Koelewijn)
Clasien van de Westeringh uit Heteren (links) en Cobie van Beem uit Herveld vinden schoonrijden een heerlijke sport. Ze hopen op natuurijs zodat ze de charme van de sport onder een breed publiek onder de aandacht kunnen brengen. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Vincent Bos)

'Genieten als je over het ijs zweeft'

Zwieren over het ijs. Schoonrijders doen niets liever. Puur genieten is het. Zeker als er natuurijs ligt. En vergis je niet. Er komt veel bij kijken om goed te kunnen schoonrijden. Techniek is belangrijk. Maar als je die onder de knie hebt, ga je sierlijk over de baan.

Door Vincent Bos

HERVELD/HETEREN - Haar eerste ervaring met het schoonrijden vergeet Clasien van de Westeringh uit Heteren nooit meer. "Het lijkt wel alsof je uit een narcose komt. Je zweeft over het ijs. Dat is geweldig. Als je samen schaatst en het gaat lekker, roep je al snel 'doe nog maar een rondje'."

Cobie van Beem uit Herveld klinkt al net zo enthousiast. Maar populair is de sport niet. "Onbekend maakt onbemind", meent ze. Op de jaarvergadering van de Landelijke Vereniging Schoonrijders hoorde ze deze week dat er ruim tweehonderd leden zijn. De gemiddelde leeftijd is 71 jaar. "Het houdt in dat je deze sport lang kunt volhouden", geeft ze aan.

Beide schoonrijders hopen op aanwas van jongeren. "Je moet echt natuurijs krijgen. Dan komen we meer in de belangstelling. Dan kan iedereen zien hoe mooi deze sport is. Oubollig? Welneen. Dat komt omdat mensen de sport associëren met de klederdrachtgroep op schaatsen. Het klopt dat je in deze sport veel ouderen ziet, maar dat komt omdat zij de slag zo goed beheersen."

Om te kunnen schoonrijden moeten de Betuwse schaatsers naar Utrecht of verder weg. De bond heeft geen contract met de kunstijsbaan in Nijmegen kunnen afsluiten. "Dat is wel zo jammer, want anders hadden we dichterbij huis kunnen schaatsen", zeggen ze.

Schoonrijden is eigenlijk sierlijk schaatsen. Het gaat om de techniek. Als je die beheerst, kun je over het ijs zwieren. Dat gebeurt op speciale schaatsen. Het ijzer daarvan is wat breder. "Je moet bij de start rustig afzetten. "Ze mogen de zool van de schoen niet zien. Je krijgt ook punten voor de wisseling. Dan ga je van de buitenkant van de schaats over op de binnenkant. Je moet durven hellen. Verder ga je van de ene kant van de baan naar de andere. Als alles lukt, is het echt genieten."

Meer berichten