Logo debetuwe.net


Peter Boots, Peter Rutjes, Jan van Brakel en Daan Viergever (van links naar rechts) bij de presentatie van het boek Dijkrijders. Dat gaat over de bussen van Velox, BSM en de Zuid-Ooster die in Andelst gestationeerd waren. (foto: Kirsten den Boef)
Peter Boots, Peter Rutjes, Jan van Brakel en Daan Viergever (van links naar rechts) bij de presentatie van het boek Dijkrijders. Dat gaat over de bussen van Velox, BSM en de Zuid-Ooster die in Andelst gestationeerd waren. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Vincent Bos)

'We hadden geen lastige passagiers'

Ze heeft de dienstregeling uit 1950 bewaard. En ze bezit een boekje met foto's van de chauffeurs en conductrices uit die tijd. Anni Krijne uit Andelst heeft zelfs foto's van de oude bussen die Andelst als uitvalsbasis hadden. Over die busdiensten is een boek gemaakt: Dijkrijders.

door Vincent Bos

ANDELST – Anni Krijne (88) bewaart prachtige herinneringen aan die periode. "We hadden geen lastige passagiers. Wel passagiers die vroegen of ze voor hun huisdeur mochten uitstappen. Als we dat deden kregen we nog wel eens een fooi."

Het boek Dijkrijders is samengesteld door Peter Rutjes, Jan van Brakel en Daan Viergever. Het werd zaterdag gepresenteerd. Twee oude bussen staan voor de deur geparkeerd.

Binnen zitten veel oud-werknemers. Geert Peperkamp (84) uit Andelst is er een van. Hij werkte in de werkplaats. Hij weet alle typenummers van de bussen nog. "Er stonden altijd vier bussen in de werkplaats. In de spits moesten zelfs de monteurs rijden. Als de bus vol was lieten we bij sommige haltes nog veel mensen achter."

Het was een bijzondere periode. Geert Peperkamp: "In die tijd hadden we nog geen antivries. 's Winters moesten we de motor de hele nacht draaiend houden, zodat de bussen 's morgens weer konden rijden. Je hield de motor draaiende door een steen op het gaspedaal te leggen."

Peter Boots uit Zetten heeft speciaal voor de boekpresentatie een haltebord van vroeger nagemaakt. "Ik heb er ook de route opgeschreven", zegt Boots die zelf chauffeur was. "We hadden als motto dat we mensen die we 's morgens hadden opgehaald, 's avonds weer thuis moesten brengen. We reden onder alle omstandigheden door behalve als het echt te riskant was, als het echt niet meer ging."

Jan van Brakel heeft een passie voor oude voertuigen en in het bijzonder voor historische bussen. "Vergeet niet dat de Zuid-Ooster in Andelst was gestationeerd. Er was een verbondenheid met de streek. Je had een band met de chauffeurs. De oude bussen hebben sfeer. Je had geen standaardbussen zoals nu."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox