Logo debetuwe.net


Henk Hendriks toont de onderscheiding die hij en Jan van Gent hebben ontvangen van de Duitse plaats Zülpich. Ze kregen de erepenning voor hun inzet voor de goede betrekkingen tussen Zülpich en Overbetuwe. (foto: Kirsten den Boef)
Henk Hendriks toont de onderscheiding die hij en Jan van Gent hebben ontvangen van de Duitse plaats Zülpich. Ze kregen de erepenning voor hun inzet voor de goede betrekkingen tussen Zülpich en Overbetuwe. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Vincent Bos)

'Beduusd van Duitse onderscheiding'

Wie door het huis van Henk Hendriks loopt, kan het nauwelijks ontgaan dat hij warme gevoelens koestert voor Zülpich. Wandborden, schilderijen en onderscheidingen. Je komt ze overal tegen. De Duitse partnergemeente van Overbetuwe is zijn tweede thuis. Hij komt er graag.

door Vincent Bos

ELST - Met Jan van Gent was hij donderdag 9 november nog in Zülpich. Ze waren er voor de presentatie van de stadsprins (carnaval) aan de gemeenteraad van Zülpich. Dat doen ze wel vaker. Zoals ze ook tijdens de carnavalsoptocht aanwezig zijn. Of tijdens een feest in het voorjaar. Ze rijden er soms wel acht keer per jaar heen. Op en neer toch een reis van bijna vierhonderd kilometer. Ze malen er niet om. Het warme onthaal doet hen telkens goed.

Maar deze keer was het toch anders. Ze werden totaal verrast door burgemeester Ulf Hürtgen. Die onderscheidde beide Elstenaren met de Verdienstmedaille van de Stadt Zülpich. Ze kregen de medaille voor hun jarenlange inzet voor de goede betrekkingen tussen Elst dan wel Overbetuwe en de Duitse plaats. "De onderscheiding voelt voor mij als een koninklijke medaille. Man, wat een eer. We waren helemaal beduusd", zegt Henk Hendriks (79).

Dat Henk Hendriks en Jan van Gent een warme band met Zülpich hebben is dus wel duidelijk. Ze doen er alles aan om de betrekkingen op peil te houden. Maar dat valt niet mee door gebrek aan interesse bij jongeren. Ze dragen de jumelage, zoals de uitwisseling officieel heet, een warm hart toe. En ze hopen uit de grond van hun hart dat hun werk wordt voortgezet.

"In het verleden hebben we het voor elkaar gekregen dat sportverenigingen, muziekvereniging en mannenkoor met ons meegingen. We vinden die goede verstandhouding belangrijk. Daarom doen we er zoveel voor. De hartelijkheid in Duitsland is groot. Iedereen kent ons. We worden elke keer met enthousiasme ontvangen. Zülpich betekent daardoor veel voor me", zegt Hendriks.

Met de buurtvereniging Elst 1250 trokken Henk Hendriks en Jan van Gent vaak met een carnavalswagen naar Zülpich. De vele foto's zijn er het bewijs van. Zoals er ook een foto tevoorschijn komt waarop ze samen in een door een tractor getrokken voertuig zitten en tijdens de carnavalsoptocht door Zülpich rijden.

Onderscheidingen van prinsen carnaval liggen op tafel. Evenals een speciale sjaal. In een vitrine hangen meer carnavalsmedailles. Hij toont een foto waarop hij met Jan van Gendt en de burgemeester van Zülpich is te zien. Wie hem hoort praten begrijpt waarom hij zo'n bijzondere onderscheiding heeft ontvangen. Een betere ambassadeur kunnen de Duitsers zich namelijk niet wensen.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox