Logo debetuwe.net


Joshua Vleeming leert in de bibliotheek hoe hij kan programmeren. De kinderen die aan het programma Flappy Bird meedoen, steken er heel wat van op. (foto: Ellen Koelewijn)
Joshua Vleeming leert in de bibliotheek hoe hij kan programmeren. De kinderen die aan het programma Flappy Bird meedoen, steken er heel wat van op. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Vincent Bos)

Joshua geeft de computer opdrachten

Dat kinderen op een computer snel uit de voeten kunnen, wordt in de bibliotheek van Heteren wel duidelijk. Al spelende leren ze hoe ze een computer opdrachten kunnen geven. Ze mogen poppetjes laten bewegen. "Joepie", roept Mathijs van zeven jaar oud.

Door Vincent Bos

HETEREN - Dertien kinderen wagen zich deze middag aan het programmeren. Jongens hebben de overhand. Maar dat zijn de studenten die de instructies geven wel gewend. Op de opleiding applicatiebeheer op het ROC Rijn IJssel zijn de jongens eveneens in de meerderheid. In de bibliotheken in Lingewaard en Overbetuwe geven ze gratis workshops in het kader van hun college 'burgerschap'. De studenten staan er overigens niet alleen voor. Docent Pascal Wouters is meegekomen.

De ROC-studenten Dirk Velders uit Westervoort, Ramon Kluijtman uit Molenhoek en Oscar Rijpstra uit Oosterbeek zijn kort van stof. Het is vooral de bedoeling dat de kinderen zelf aan de slag gaan. En dat is voor hen wel zo prettig. Ze krijgen te horen hoe ze in het programma Scratch kunnen komen. Daarna lopen de studenten en de docent rond om de kinderen hier en daar op weg te helpen.

"De huidige maatschappij wordt steeds digitaler. De ontwikkelingen gaan snel en kinderen hebben die digitale vaardigheid nodig om mee te kunnen in de digitale maatschappij", zegt Gabrielle Kissels van de bibliotheek in Heteren. Ze haalt nog snel een laptop voor één van de jonge deelnemers. "De samenwerking met de studenten is prettig omdat zij zelf ook zijn opgegroeid met digitale mogelijkheden."

De instructiemiddag is bedoeld voor kinderen van zes tot acht jaar. Een enkeling komt rechtstreeks van de buitenschoolse opvang. Mathijs krijgt aanwijzingen van Max die naast hem zit. Max van zes jaar heeft al snel niveau 4 van de spelletjes bereikt."

Joshua Bakker (9) zegt dat hij best wel handig is met de computer. "Ik weet hoe ik een computer moet aansluiten. Nu zit ik even maar wat te doen, maar dat is best grappig." Zijn buurman Joshua Vleeming heeft snel begrepen hoe het in elkaar zit, want de spelletjes heeft hij snel gedaan..

Even verderop zitten nog twee snelle leerlingen. Een meisje krijgt van Pascal Wouters de instructie hoe ze het spel kan spelen tegen een donkere achtergrond. Het is gewoon een kwestie van de computer de instructie 'nacht' geven. Het lukt haar bij de eerste poging.

Op andere plekken kijken de ouders mee. Dat deze instructiemiddag is een behoefte voorziet, is duidelijk. Meer van deze activiteiten van de bibliotheek zijn te vinden op de site www.obgz.nl/agenda-digitaleplayground .

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox