Logo debetuwe.net


Kinderen komen in Randwijk naar de werkplaats van Sinterklaas. Buiten worden ze opgewacht door Zwarte Pieten. Binnen kunnen de kinderen een eigen pietendiploma behalen. (foto: Ellen Koelewijn)
Kinderen komen in Randwijk naar de werkplaats van Sinterklaas. Buiten worden ze opgewacht door Zwarte Pieten. Binnen kunnen de kinderen een eigen pietendiploma behalen. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Vincent Bos)

Klussen doen voor pietendiploma

Sinterklaas zit in Randwijk achter een ouderwetse typemachine. Hij noteert alle wensen van de kinderen die zich bij zijn bureau melden. De meeste feiten staan natuurlijk in het grote boek. De kinderen zijn hier vooral om het pietendiploma te halen.

Door Vincent Bos

RANDWIJK - Daarvoor moeten de kinderen allerlei activiteiten doen. Ze kunnen tekenen, dansen en zelfs over een dak klauteren om een cadeau in een nagemaakte schoorsteen te werpen. Aan een muur hangt een paardenhoofd. Daar mogen de kinderen de tanden van het paard van Sinterklaas poetsen. Dat is wel nodig ook want door alle suikerklontjes is het gebit wel een beetje aangetast.

De werkplaats van Sinterklaas aan de Prinses Beatrixstraat in Randwijk is een klein, maar knus vertrek. Er brandt een kachel, die zorgt dat het op deze koude zaterdag binnen behaaglijk warm is. Voor de kinderen is er limonade en ze smullen van heerlijke kruidnoten.

De werkplaats van Sinterklaas is een initiatief van Corin Idema, die op dit adres een kapsalon heeft. Ze wil vooral wat meer leven in Randwijk brengen. "Het is nodig dat er iets gedaan wordt omdat het hele sinterklaasfeest door alle commotie verpest dreigt te worden. Dit dorp heeft wel een intocht, maar daarna geen activiteiten. Mijn vroegere woonplaats Dordrecht had een pietenhuis. Dat was altijd leuk. Daarom hebben we dit voor de kinderen in Randwijk bedacht."

Op dat moment verschijnt Sinterklaas. Wijzend op het bureau zegt de Goedheiligman dat hij gebruik maakt van een Spaanse computer, doelend op die ouderwetse typemachine. "Ja, dat authentieke hangt wel aan me", reageert hij gevat.

Hij prijst het enthousiasme van Corin Idema. "Alle complimenten aan haar dat ze dit zo goed geregeld heeft. Dit bureau is mijn tijdelijke werkplek. Ik zit hier maar mooi te wezen maar zij heeft het werk gedaan. Ik ben content. Ik denk dat ik volgend jaar weer kom."

Voor de werkplaats van Sinterklaas is veel belangstelling. Daarom heeft Corin Iedema de kinderen in drie groepen verdeeld. De kinderen mogen aan Sinterklaas vertellen wat er op hun verlanglijst staat. Eén van hen aarzelt nog. "Geeft niet", zegt de Sint. "Het is nog geen 5 december." Winston Pus van vijf meldt dat hij graag handschoenen wil hebben. Juna Reugebrink van zes die zich met broer Joes van drie aan het bureau meldt, geeft aan dat een tovershirt op haar verlanglijst staat.

In de met discolampen verlichte tent klinkt intussen een stampende beat. Voor de Pieten is dat aanleiding te gaan swingen. Het geeft aan het bezoek van Sinterklaas deze middag een feest is.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox