Logo debetuwe.net


Voorzitter Hendrik van Tongeren van Vogellust uit Elst is tevreden over de tentoonstelling omdat die weer van hoog niveau is. Vogellust is een bloeiende vereniging, die in 2018 zestig jaar bestaat. (foto: Ellen Koelewijn)
Voorzitter Hendrik van Tongeren van Vogellust uit Elst is tevreden over de tentoonstelling omdat die weer van hoog niveau is. Vogellust is een bloeiende vereniging, die in 2018 zestig jaar bestaat. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Vincent Bos)

'Vers bloed voor kweek noodzakelijk'

'Als je geen hobby hebt, zit je al snel achter de geraniums." Dat zegt Mart Vink uit Elst. Aan zijn achternaam kun je al vermoeden dat hij vogelliefhebber is. Dat klopt. Hij kan er zelf ook nog wel om lachen. Zijn hobby neemt hij uiterst serieus. Mart Vink kan zijn vogels nog geen dag missen.

Door Vincent Bos

ELST - Veertig jaar heeft hij al vogels. Dat is te danken aan een kweker die hem zijn diamantvinken liet zien. "Ik was er meteen weg van. Die kleuren waren zo mooi. Thuis had ik krielkippen gekregen van mijn vader. Bij het zien van die vogels, ben ik meteen overstag gegaan. De kippen maakten plaats voor vogels. Ik heb er nu ongeveer 250."

Dat hij een succesvol kweker is, wordt op de jaarlijkse expositie van Vogellust wel duidelijk. Mart Vink (67) is opnieuw in de prijzen gevallen. Volgend jaar stuurt hij wat vogels naar Italië voor de wereldtentoonstelling. "Of ik kans maak op een prijs? Geen idee. Daar komen zoveel vogels." Hij reist overigens niet zelf naar Italië. Hij blijft bij zijn vogels. Die hebben altijd zijn aandacht, want op vakantie gaat hij nooit.

Aan de verzorging van de vogels heeft hij zijn handen vol. "Daar ben ik elke dag tweeënhalf uur mee bezig. Je moet ze elke dag voeren. Ze krijgen elke dag schoon water. Dat is heel belangrijk. Soms komt de ontlasting van de vogel erin. Daarom moet je het water wel verversen. Bovendien moet de kooi elke dag schoon zijn. Behalve als de vogels broeden, dan moet je ze niet storen."

Vogels kweken van topkwaliteit is Mart Vink wel toevertrouwd. "Met een kweker uit Hoogwoud heb ik de afspraak om soms wat vogels te ruilen. Vers bloed is voor de kweek noodzakelijk."

Vink is met zijn prestaties op de expositie uiterst content. Dik tevreden is ook Hendrik van Tongeren, de voorzitter van Vogellust. Daar heeft hij alle reden voor. "Vogellust is een gezellige vereniging met vogels van topkwaliteit. We hebben al veel prijzen gewonnen, ook tijdens belangrijke kampioenschappen."

Hij omschrijft Vogellust als een actieve vereniging. "We komen vaak bij elkaar. Ook om te kaarten, biljarten en vissen. We hebben tachtig leden en zijn daarmee een van de grootste verenigingen. We hebben leden in alle leeftijdscategorieën en zelfs enkele jeugdleden", geeft Van Tongeren aan dat hij de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet. In januari bestaat Vogellust zestig jaar.

Een van die jonge leden is Milan Rijndertse (14) uit Bemmel. "Mijn vader heeft ook vogels. Ik ging altijd mee naar shows. Mijn vader heeft me gevraagd of ik ook vogels wilde. Ik verzorg ze allemaal. Zelf heb ik er nu zeven. Ik ben boeken gaan lezen over het kweken. De kwaliteit is nog niet heel goed, maar het is ook pas mijn tweede jaar."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox