Logo debetuwe.net


Foto: Eddie van Hattum

Humane vangactie kippen en hanen in Galamapark

Elst - Woensdag 27 december heeft er een vangactie gehouden in het Burgemeester Galamapark in Elst. Het doel was het veel te grote aantal kippen en hanen te verplaatsen naar een plek waar zij goed worden verzorgd. Er zijn maar liefst 126 kippen en hanen weggevangen. Naar schatting zijn nog 40 kippen en hanen in het park achtergebleven. Deze worden binnenkort gevangen. Daarna zijn alle kippen en hanen uit het park naar elders overgeplaatst, op enkele dieren na die in het hertenkamp verblijven.

Het merendeel van de dieren is in het park gedumpt door mensen die zelf geen plek meer hadden of er genoeg van hadden. Triest maar waar.

Initiatief bewoners en samenwerking met gemeente en wijkplatform

Enkele maanden geleden hebben wijkbewoners hun zorgen uitgesproken over het dierenwelzijn van kippen en hanen in het Burgemeester Galamapark. De gedumpte tamme dieren horen niet los te lopen in het park. Ziekten en ondervoeding dreigden de gezondheid en leefomstandigheden van de dieren aan te tasten.

Er liepen zoveel kippen en hanen in het park dat ook de gemeente Overbetuwe ervan overtuigd was dat maatregelen nodig waren. Het dierenwelzijn kon niet meer worden gegarandeerd en daarnaast zorgden de overstekende dieren voor verkeersonveilige situaties.

Alle betrokkenen zijn tevreden over de actie die bewust nu is gehouden voordat het vuurwerkgeweld de dieren extra veel leed zou hebben bezorgd.

Humane actie Stichting Hofganzen

De dieren zijn gevangen door Stichting Hofganzen, in samenwerking met Stichting Akka’s Ganzenparadijs. Vanuit de stichtingen werkten 9 mensen mee om de dieren te vangen. In het park werden drie vangkooien geplaatst.

De dieren worden in de buurt van Emmen opgevangen op een groot terrein van de stichtingen. Ze worden niet geslacht! De hanen blijven daar permanent wonen, de kippen worden, indien mogelijk, herplaatst.

Er waren bij de actie 2 gemeentelijke handhavers (BOA’s) aanwezig. Het wijkplatform Elst Zuid is ook betrokken evenals Jan Cornelissen, de beheerder van het hertenkamp.

Helaas hebben niet alle kippen en hanen zich laten vangen. Daarom volgt binnenkort nog een tweede vangactie.

Antoine Queens
Meer berichten

Shopbox