Logo debetuwe.net


Onder leiding van dirigent Monique Verhoeven repeteert het Elster Mannenkoor op een zaterdagmorgen nog eens extra voor het nieuwjaarsconcert. Dat optreden is komende zondag in de Grote Kerk in Elst. (foto: Kirsten den Boef)
Onder leiding van dirigent Monique Verhoeven repeteert het Elster Mannenkoor op een zaterdagmorgen nog eens extra voor het nieuwjaarsconcert. Dat optreden is komende zondag in de Grote Kerk in Elst. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Vincent Bos)

Mannenkoor gaat elke uitdaging aan

Ze zingen operaklassiekers en nummers van Ramses Shaffy. En na enig oefenen een lied in het Russisch. Het geeft aan hoe veelzijdig het Elster Mannenkoor is. Het koor is in feeststemming. Het bestaat vijftig jaar. Het wordt een druk jaar. Zondag te beginnen met een nieuwjaarsconcert.

Door Vincent Bos

ELST - Wie herinnert zich niet de korendag in sporthal De Helster. Of het optreden met zanger Ernst Daniël Smid. Hoogtepunten die het veertigjarig jubileum van het Elster Mannenkoor omlijstten. Dit koor gaat geen uitdaging uit de weg. Samen met Theater De Plaats op één avond of middag op meerdere locaties optreden. Ze doen het en het wordt breed gewaardeerd.

Het Elster Mannenkoor is opgericht op 12 februari 1968. Het was oorspronkelijk een christelijk mannenkoor, verbonden aan de toenmalige hervormde kerk in Elst. Drie jaar later werd het een algemeen koor en kreeg het de huidige naam. Er kwamen meteen meer leden bij, zegt Jan Jansen, voorzitter van de jubileumcommissie en pr-man.

Het koor telt nu 54 leden. Monique Verhoeven is sinds 2011 de dirigent. Het repertoire is breed. Muziek uit opera, operette en musicals wordt afgewisseld met nummers in allerlei talen. Liederen uit het Oostblok of Balkan zijn de mannen op het lijf geschreven. "Echt nummers voor een mannenkoor", meent Jansen.

Het koor heeft een regionale functie, zegt hij. Daarom treedt het in de hele regio op. Er zijn enkele optredens per jaar. Zo zijn er vaderlandsconcerten gegeven in Herveld en Oosterbeek. De mannen hebben samen gezongen met het wereldvrouwenkoor en hebben gezongen tijdens herdenkingen. Een keer per jaar werken ze mee aan een dienst in de Grote Kerk in Elst. Die verbondenheid blijft. Eind dit jaar luistert het koor de kerstnachtdienst op.

Directeur Albert Hoex van Theater De Plaats heeft een stuk geschreven over de vijftigjarige geschiedenis van het koor. "We larderen het verhaal met onze muziek", zegt Jansen. Zo komt ter sprake dat notulen vroeger werden voorgelezen. Kom daar maar eens om in het tijdperk van laptop en app.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox