Logo debetuwe.net


Onder toeziend oog van toekomstige bewoners wordt in Elst het bord onthuld waarop Pleyade nieuwbouw aankondigt. Op de hoek van Prinses Irenestraat en Kostverloren komen 36 appartementen. (foto: Kirsten den Boef)
Onder toeziend oog van toekomstige bewoners wordt in Elst het bord onthuld waarop Pleyade nieuwbouw aankondigt. Op de hoek van Prinses Irenestraat en Kostverloren komen 36 appartementen. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Vincent Bos)

Zelfstandig wonen met zorg nabij

Kerstmis is voorbij. Toch rijdt de arrenslee door Elst. Het is deze middag het vervoermiddel van bewoners van Tertzio naar hun toekomstige woonbestemming. De rit eindigt op de hoek van Prinses Irenestraat en Kostverloren. Daar begint dit jaar de bouw van 36 appartementen in vier woonlagen.

Door Vincent Bos

ELST - Op deze plek hebben ooit twee woonhuizen gestaan. Die zijn jaren geleden al gesloopt. Nu ligt er een grasveld. Basisschool Sunte Werfert staat er achter. Rondom is al hoogbouw verrezen. Vooral ouderen hebben zich in die appartementen gevestigd. Het centrum van Elst is nu eenmaal een gewilde locatie.

Zorginstelling Pleyade heeft hier bouwplannen. Onder aanvoering van bestuurslid Floor de Vroome onthullen betrokkenen een bord waarop de bouw wordt aangekondigd. 'Pleyade realiseert innovatieve nieuwbouw in hartje Elst' valt er te lezen. En ook dat er 36 royale appartementen worden gebouw met parkeergarage. 'Dit is de ouderenzorg van de toekomst. Uw leven. Uw keuzes. Met zorg en ondersteuning op maat. Samen of alleen wonen' zijn de woorden op het grote bord. Daarop is te zien welke vorm de appartementen krijgen.

Floor de Vroome spreekt van een mooi moment. De nieuwe strategie van Pleyade krijgt in Elst vorm, zegt hij. "De bewoners houden hun zelfstandigheid. Ze trekken hun eigen plan, behouden hun eigen identiteit. Ze zijn hier geen onderdeel van een groep. Ze worden in staat gesteld zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen", legt hij de genodigden uit.

Bij de appartementen gaat het om zogeheten woz-plaatsen. De wooneenheden zijn geschikt voor onder meer mensen die fysieke problemen hebben, maar psychisch zelfstandig kunnen functioneren. Als een bewoner met een woz-indicatie komt te overlijden, kan de partner in het appartement blijven wonen.

De nieuwe strategie van Pleyade krijgt volgens Floor de Vroome vorm door de wijze waarop mensen in het appartementen wonen. Ze zijn onafhankelijk. Ze hebben een eigen voordeur. Kunnen op elk gewenst moment van de dag hun maaltijden gebruiken. "Er is 24 uurs zorg aanwezig in het gebouw."

De zorginstelling kiest voor moderne bouw. In het eigen magazine wordt gesteld dat de appartementen er niet moeten uitzien als een verpleeghuis. Pleyade kiest voor eigentijdse appartementen in een fijne sfeer waarin mensen goed wonen en waar het voor de medewerkers prettig werken is.

Pleyade heeft 31 mensen in Tertzio ondergebracht. Als de nieuwbouw is afgerond en zij verhuisd zijn, begint Pleyade bij Tertzio met nieuwbouw. De verwachting is dat in maart met het heien kan worden begonnen.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox