De carnavalsgroep Kant Noch Wal van Zet 'm Op bij supermarkt Albert Heijn in Elst. De groep trad als standbeelden op tijdens de pronkzittingen. Uitgebeeld worden Elvis Presley, Napoleon en Vincent van Gogh. Elster Tinus completeert her kwartet. (foto: Kirsten den Boef)
De carnavalsgroep Kant Noch Wal van Zet 'm Op bij supermarkt Albert Heijn in Elst. De groep trad als standbeelden op tijdens de pronkzittingen. Uitgebeeld worden Elvis Presley, Napoleon en Vincent van Gogh. Elster Tinus completeert her kwartet. (foto: Kirsten den Boef)

Hilarische groep historische figuren

Ze is blij verrast als ze de beeldengroep bij Albert Heijn in Elst ziet staan. Eva van der Haar kijkt de ogen uit. Ze is onder de indruk van de carnavalsgroep Kant Noch Wal. De leden hebben zich uitgedost als Elvis Presley, Napoleon, Vincent van Gogh en Tinus. Lifin Stètjoes, vermeldt het bord. Want het is wel carnaval, hè .

Door Vincent Bos

ELST - Eva van der Haar uit Elst heeft bewondering hoe de personen zijn neergezet. "Het is echt fantastisch. Moet je toch eens zien hoe knap ze dat gedaan hebben. Ik ben helemaal verrast. En dan die lekkere muziek erbij. Ik houd van swingen en dansen. En zo kom je wel in de stemming."

De groep Kant Noch Wal heeft meegedaan aan de pronkzittingen van carnavalsvereniging Zet 'm Op. De beeldengroep bij de Grote Kerk staat op de achtergrond. Het prachtige decor is het werk van Jan Nijenhuis. Zelfs de haan op de toren ontbreekt niet. "Al zijn we die tijdens een van de pronkzittingen een keer vergeten", verklapt Theo van Vliet.

Hij is deze zaterdag in de huid van Elvis Presley gekropen. Een rol die tijdens de pronkzittingen vertolkt werd door Jan Rouwhorst. René Nobels speelt Napoleon. Frank Joosten is Vincent van Gogh. Vincent Marcelis is Tinus, die tijdens de revue door de anderen 'een bonk roest' wordt genoemd.

Eva van der Haar heeft de groep niet eerder gezien. Ze woont sinds 1991 in Elst en daarvoor huisde ze in Amsterdam. Ze gaat vrijdag naar de seniorenzitting. Want sinds ze de carnavaleske revues heeft meegemaakt is ze onder de indruk wat in Elst door beide carnavalsverenigingen gepresteerd wordt.

Ze maakt foto's van de beeldengroep. Dat doen meer mensen die op weg zijn naar de supermarkt. Martin Gerrits uit Nijmegen-Noord is eveneens onder de indruk. "Dit is echt leuk. Zo'n onalledaags tafereel verwacht je hier niet. Toen ik van de rolband kwam, zag ik meteen het gestreepte pak van Vincent van Gogh. Het is apart hoe ze op de historie inspelen", zegt hij.

Het idee voor dit optreden is ontstaan op de vrijetijdsmarkt in Elst, zegt Frank Joosten. Een van de activiteiten was de wedstrijd Living Statue. "Dat wilden we nadoen. We zochten daarbij naar historische figuren", legt René Nobels de keuze uit. "Er kwamen veel personen voorbij, maar deze combinatie vonden we wel grappig. "En over Tinus hoefden we niet lang na te denken", vult Vincent Marcelis aan. Hij had tijdens de pronkzittingen de lachers al snel op zijn hand.

"We krijgen veel reacties. Iedereen wil met ons op de foto", zegt Theo van Vliet. Maar eerlijk gezegd valt het nog niet mee om zo lang stil te staan. Ik wist niet dat het zo vermoeiend was."

Meer berichten