Voorzitter Paul te Wierike van het Centrum Management Elst (links) en Coen Hoogveld zijn blij met de informatiezuil aan de kop van het centrum. Daarop kan belangrijke informatie geprojecteerd worden. (foto: Kirsten den Boef)
Voorzitter Paul te Wierike van het Centrum Management Elst (links) en Coen Hoogveld zijn blij met de informatiezuil aan de kop van het centrum. Daarop kan belangrijke informatie geprojecteerd worden. (foto: Kirsten den Boef)

'Calamiteit meteen op informatiezuil'

U gaat toch ook stemmen op 21 maart? Die oproep is te lezen op de vernieuwde informatiezuil aan het begin van het centrum van Elst. Daar is ook te lezen dat carnavalsvereniging De Batsers 55 jaar bestaat en wordt de vraag gesteld wie dit jaar de Döppert wint.

Door Vincent Bos

ELST - Evenementen als Elst Op Stelten en paardenmarkt kunnen op de informatiezuil worden aangekondigd. Verenigingen kunnen er belangrijke boodschappen op kwijt. Met de nadruk op belangrijk. Want niet iedere thuiswedstrijd van de Elster voetbalclubs kan vermeld worden.

De informatiezuil is nieuw leven ingeblazen door het Centrum Management Elst (CME). Het paneel is veel handiger te bedienen dan de vorige zuil. Daar moesten de platen handmatig vervangen worden. Maar de moderne techniek maakt het Coen Hoogveld mogelijk vanaf elke locatie de informatie aan te passen. Bij calamiteiten kan het publiek onmiddellijk geïnformeerd worden. Gewoonweg omdat de informatiezuil van afstand bestuurd kan worden.

CME heeft er even mee proefgedraaid, maar nu is volgens voorzitter Paul te Wierike de tijd rijp om Elst te informeren over de informatiezuil. "De tijd van platen wisselen is voorbij. We hebben nu een digitaal frame. Coen Hoogveld is de techneut. Hij is in staat via een netwerkverbinding actuele en acute boodschappen op het scherm te projecteren. Als er bijvoorbeeld een gasleiding in de Dorpsstraat is gesprongen, kan dat meteen vermeld worden."

Coen Hoogveld zet de informatie op de zuil. CME selecteert de boodschappen die worden voorgedragen. Wie een mededeling voor de informatiezuil voordraagt, krijgt geen garantie dat de boodschap ook wordt geprojecteerd. De informatie moet wel van enig gewicht zijn.

"We willen organisaties en verenigingen een middel geven om zich te profileren. Wij bepalen de grenzen van welke bericht het waard is op opgenomen te worden en welk bericht afvalt."

De eerste informatiezuil is te vinden bij de kruising van Dorpsstraat en Rijksweg. Het frame stond er al. Dat maakte de keus voor de eerste locatie er wat eenvoudiger op. Te Wierike ziet er graag enkele zuilen bij komen. "We denken dat er nog twee of drie meer kunnen staan. De rotonde bij de Olympiasingel bij de sportvelden is een optie, langs de Aamsestraat komend vanaf de snelweg ook. En ook de Rijksweg-Noord ter hoogte van de Ceintuurbaan (afslag naar Westeraam) is in beeld.

Het plaatsen van meer informatiezuilen is ook sterk afhankelijk van de financiën. Ondernemers die aangesloten zijn bij het CME kunnen hun advertenties erop kwijt. De boodschap is steeds zes seconden in beeld.

Meer berichten