Schrijfster Lida van de Voorde signeert het boek 'zelf gemaakt geluk'. Anja van Rookhuijzen is benieuwd naar de inhoud van de roman en heeft zich voorgenomen nog dezelfde avond aan het boek te beginnen. (foto: Kirsten den Boef)
Schrijfster Lida van de Voorde signeert het boek 'zelf gemaakt geluk'. Anja van Rookhuijzen is benieuwd naar de inhoud van de roman en heeft zich voorgenomen nog dezelfde avond aan het boek te beginnen. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Bewogen leven is in roman verwerkt'

Ze kent de schrijfster goed. Ze weet dat Lida van de Voorde uit Zetten een bewogen leven achter zich heeft. Daarom is Anja van Rookhuijzen zo benieuwd naar de inhoud van het boek 'Zelf gemaakt geluk'. "Ik denk dat ik er vanavond meteen aan begin. En mijn man misschien ook wel."

Door Vincent Bos

ZETTEN/HEMMEN – In de pannenkoekenboerderij Aan de Linge in Hemmen presenteert Lida van de Voorde haar tweede boek. Het is een roman. Haar eerste werk was een autobiografie. Ze had heel erg de behoefte om een tweede boek te schrijven. Om zaken op een rij te zetten. "Want ik heb een heel ingewikkeld leven gehad. Daarin is de zelfmoord van mijn oudste zoon heel erg bepalend geweest", zegt ze.

Tijdens de presentatie wordt een passage uit het boek voorgelezen. Eindigend met de zelfdoding van de vader van een van de hoofdpersonen. "In de familie zijn er meerdere gevallen van zelfmoord geweest. Dan ga je beter begrijpen wat mijn zoon heeft gedaan. Zelfdoding is een van de rode draden in het boek", legt Lida van de Voorde uit.

In het boek komt de familiegeschiedenis vanaf 1880 aan de orde. Een werk met veel verschillende verhalen. Veel is echt gebeurd.

"Het eerste boek was echt indrukwekkend", zegt Jopie van der Mey uit Zetten. Ze is een vriendin van de schrijfster. "Dat boek heb ik twee keer gelezen. Dat doe ik wel vaker. Ik ben een leesfanaat, lees een paar boeken per week. Vooral crimi's. Natuurlijk koop ik het tweede boek van Lida. Ik kom hier om een portie zelfgemaakt geluk te kopen. We hebben beiden een kind verloren. Dat schept een band."

Anja van Rookhuijzen kent Lida van de Voorde uit de Vluchtheuvelkerk in Zetten. Het eerste boek heeft ze niet gelezen. "Ik ken haar achtergrond. Ze heeft een bewogen leven gehad. Ik ben benieuwd of ze die geschiedenis in dit boek verwerkt heeft. Ze is heel open over wat ze heeft meegemaakt. Daarom kijk ik wel uit naar dit boek."

In 'Zelf gemaakt geluk' komen hoogte- en dieptepunten uit het leven van Lida van de Voorde voorbij. "Het is echt geen zwaar boek. Er zitten beslist ook blijde passages in. Ik heb het bijvoorbeeld over een man die gestopt is met roken. Zijn vrouw is daar blij om. Maar op bezoek bij een tante steekt hij toch weer een sigaret op. Als ze naar huis gaan vergeet hij zijn aansteker. Die komt de tante later brengen. Waarop de vrouw zegt 'Maar hij rookt helemaal niet'. En dat terwijl zij de kleren van hem wast. Zoiets moet je toch ruiken dat iemand weer rookt", zegt de schrijfster met een glimlach.

Het boek 'Zelf gemaakt geluk' van Lida ten Voorde is te koop in de boekenwinkel en via internet (Bol.com).

Meer berichten