Karlijne van Weert is helemaal in haar element als ze quilten. Ze heeft al veel wanddoeken en bedspreien gemaakt. Ze heeft het initiatief genomen om in Elst een handwerkcafé te beginnen. (Foto: Kirsten den Boef)
Karlijne van Weert is helemaal in haar element als ze quilten. Ze heeft al veel wanddoeken en bedspreien gemaakt. Ze heeft het initiatief genomen om in Elst een handwerkcafé te beginnen. (Foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kisten den Boef)

'Quilten geeft rust in hoofd'

Als Karlijne van Weert haar quiltspullen pakt, is ze helemaal in haar element. Heerlijk vindt ze het om met lappen stof aan de slag te gaan. Ze wil dat graag eens in gezelschap doen. Daarom heeft ze het initiatief genomen een handwerkcafé te starten. Dat plan heeft haar tal van enthousiaste reacties opgeleverd.

Door Vincent Bos

ELST - Quilten biedt Karlijne van Weert (43) de ultieme ontspanning. "Het is mijn manier om na een dag hard werken tot rust te komen. Het is heerlijk om met kleuren bezig te zijn. De stof voelt lekker in je hand. Als ik creatief bezig ben, geeft dat rust in mijn hoofd. Ik kan mijn gedachten verzetten. Bij haken en breien moet je tellen, moet je aan het patroon vasthouden. Als je bij breien een steek laat vallen, zie je dat meteen. Dat is met quilten niet het geval. Ik vind quilten prettig om te doen. Het is helemaal mijn hobby."

Bovendien zie je met quilten sneller resultaat, legt ze uit. Ze heeft al tal van bedspreien en wandkleden gemaakt. In de kamer hangt een kleurrijk exemplaar aan de deur. Ze is al tien jaar aan het quilten en zou niet anders meer willen. Ze heeft zich de techniek zelf eigen gemaakt. Vooral door veel Amerikaanse hulpboeken te lezen. "Ze hebben in Amerika zoveel soorten stof en zoveel mallen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is er." Ze bestelt de spullen voor haar hobby via internet of gaat daarvoor naar de winkel in Elst.

Ze heeft een vriendin die haakt. "Wat wij missen is de mogelijkheid om met leeftijdgenoten 's avonds te handwerken. Waarbij iedereen zijn eigen spullen meeneemt. Ik was relatief jong toen ik met quilten begon. Ik heb geen heel stel vrienden dat handwerkt. Daarom kwam het idee van een maandelijks handwerkcafé in me op. Voor een keer in de maand van half acht tot half tien 's avonds. Dat is lang genoeg. Dan heeft iedereen het eten op en de kinderen naar bed. Op Facebook heb ik gepolst of daar animo voor was. Er was zoveel interesse dat ik besloten heb om tot het einde van het jaar een zaal te huren. Je komt daar om te handwerken. Er zijn geen workshops."

Meer berichten