Sjors Wagemakers (voorgrond) is met leden van The Meetting in Elst bezig om auto's te wassen. De opbrengst is bestemd voor straatkinderen in Oeganda. Om voor dat doel geld op te halen werd er ook voor zestig mensen gekookt en was er een veiling. (foto: Ellen Koelewijn)
Sjors Wagemakers (voorgrond) is met leden van The Meetting in Elst bezig om auto's te wassen. De opbrengst is bestemd voor straatkinderen in Oeganda. Om voor dat doel geld op te halen werd er ook voor zestig mensen gekookt en was er een veiling. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Straatjeugd helpen spreekt ons aan'

De auto is toe aan een poetsbeurt, geeft Trudi Engelsman uit Elst toe. Ze is er na haar vakantie nog niet aan toegekomen. Daarom is de actie van jongeren van The Meeting in Elst een uitkomst. Zij wassen de ene wagen na de andere om geld op te halen voor projecten in Oeganda.

Door Vincent Bos

ELST – De lichtblauwe Renault glimt na de wasbeurt als vanouds. "Ik wilde de auto al voor de vakantie wassen, maar de kinderen zeiden: 'Waarom zou je dat doen?' Ik ben nu een maand terug. Een wasbeurt was wel nodig. Direct help ik mee om de binnenkant te doen. Maar ik laat de auto vooral wassen vanwege het goede doel", zegt Trudi Engelsman.

De jongeren storten zich daarna op een Volvo. Met zes man tegelijk zijn ze bezig. Het enthousiasme spat ervan af. De actie is onderdeel van een Oeganda weekeinde van de jongeren van The Meeting in Elst, onderdeel van de protestantse gemeente. "Enkele jaren geleden hebben we besloten om een diaconaal project gedurende vier jaar te steunen. De keuze is gevallen op hulp aan straatkinderen in Oeganda. Dat spreekt ons het meest aan. Meer dan bijvoorbeeld een project voor boeren in Brazilië", zegt Sjors Wagemakers op het plein van De Ruimte waar deze zaterdag de auto's worden gewassen.

Jeugddiaken Sigrid Michielsen legt uit dat er bewust voor gekozen is. "We willen een doel structureel kunnen steunen. Kinderen uit Karamoja in Oegenda worden door hun ouders naar de hoofdstad Kampala gestuurd om te bedelen. De ouders behoren tot nomadenstammen die in een droog gebied wonen en rondtrekken. Ons project zorgt ervoor dat kinderen eten, kleding en onderwijs krijgen. Maar we helpen ook ter plekken zodat er werk is voor de ouders en er waterputten komen."

Dan draait de volgende wagen het terrein op. Het is druk. Er worden dertig tot veertig auto's gewassen. "De burgemeester was er ook. Hij was met de auto een week eerder al naar de wasstraat geweest, maar had speciaal voor ons nog flink wat gereden", lacht Sjors Wagemakers.

Intussen wordt in de keuken een maaltijd met een Oegandees tintjes bereid. Want het diner voor zestig personen is het tweede onderdeel van het actieweekeinde. Daarna volgt nog een veiling voor het goede doel. Voor het diner zijn Marijke de Leeuwerk, Elianne Colenbrander, Lisanne Hagenau en Anne Groeneveld bezig. "We hebben op internet recepten gevonden. Onze jeugd- en jongerenwerker is in Oeganda geweest. Die weet hoe je chapata (brood) moet maken. Je hebt er bloem, meel en water voor nodig. Het komt aan op een bepaalde manier van deeg vouwen en kneden. We zijn naar de toko in Arnhem geweest voor de ingrediënten."

Meer berichten