Dirigent Arie Moll is klaar voor het optreden van het christelijk gemengd koor De Lofstem uit Heteren. Hij is ook dirigent van het Kesterens Gemengd Koor. Beide zanggroepen doen mee aan de jaarlijkse Korenavond, dit keer in Heteren. (foto: Ellen Koelewijn)
Dirigent Arie Moll is klaar voor het optreden van het christelijk gemengd koor De Lofstem uit Heteren. Hij is ook dirigent van het Kesterens Gemengd Koor. Beide zanggroepen doen mee aan de jaarlijkse Korenavond, dit keer in Heteren. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Doublures zijn er niet op Korenavond

'Jezus, wat een heerlijke naam'. Het staat er toch echt. Het programma laat geen ruimte tot twijfel. Het gaat in dit geval om een lied. Het wordt gezongen door het christelijk gemengd koor De Lofstem uit Heteren. Het gezelschap is een van de vier deelnemers aan de Korenavond in de Vloedschuur.

Door Vincent Bos

HETEREN – Dirigent Arie Moll heeft het er maar druk mee op deze avond. Hij heeft twee koren onder zijn hoede. Het nummer 'Jezus, wat een heerlijke naam' is door hem gearrangeerd. Moll heeft ook de leiding van het Kesterens Gemengd Koor dat na de pauze Engelstalig zingt.

De Korenavond komt elk jaar terug op de kalender. Betuwse koren laten om beurten van zich horen. Veel liederen hebben een christelijke signatuur.

De koorcommissie ziet erop toe dat geen enkel nummer twee keer wordt gezongen, zegt Gerard van Drempt, met Dick Smaling de organisator van deze Korenavond. "Ieder koor zingt vijf, zes nummers. We overleggen over de nummers die gezongen worden", verklaart Van Drempt.

Er is gaandeweg wel wat veranderd. "Voorheen waren er acht deelnemende koren. Daar hadden we twee avonden voor nodig. Dat duurde te lang. Bovendien is het aantal koren gedaald. Enkele koren bestaan niet meer", zegt Joke Smaling, voorzitter van De Lofstem.

Haar koor telt 32 leden. "Dat worden er steeds minder. Wel zijn bij ons alle stempartijen goed vertegenwoordigd. We hebben voldoende mannen waaronder zes bassen en vier tenoren", aldus Joke Smaling.

Eén van de verdwenen koren is Nieuw Leven uit Slijk-Ewijk. Maranatha uit Herveld is de vervanger. Het is een koor van 25 leden, hoofdzakelijk vrouwen. Er zijn vijf mannen bij. "We hebben een breed repertoire", zegt woordvoerder José Franken. "Onze muziek loopt uiteen van gospel tot Taizé, maar we zingen ook nummers uit het nieuwe liedboek. Het zijn altijd christelijke liederen."

Maranatha wordt soms gevraagd voor optredens. Het koor zong al eens met het Dodewaards Mannenkoor, een van de vaste deelnemers aan de Korenavond. Zo is dit optreden in Heteren tot stand gekomen.

Meer berichten