Snel ontdekken prostaatkanker

Rijnstate maakt een radioactieve stof om terugkeer prostaatkanker snel te ontdekken.

Regio - Mannen die prostaatkanker hebben gehad en waarbij het vermoeden is dat de kanker terug is, kunnen in Rijnstate een PET scan maken met Gallium PSMA. Hiermee kunnen uitzaaiingen van prostaatkanker in een eerder stadium en nauwkeuriger in beeld worden gebracht. Een snelle en gerichte behandeling is hierdoor mogelijk en dat geeft een betere prognose voor de patiënt. Sinds kort maakt Rijnstate zelf het benodigde Gallium PSMA. Ton Rijnders, nucleair geneeskundige van Rijnstate: "Doordat we zelf het Gallium PSMA maken, kunnen we onze patiënten flexibeler inplannen en houden we korte wachttijden voor het maken van deze PET scan."
Gallium PSMA is een licht radioactieve stof die zeer gevoelig is voor tumorcellen van de prostaat. De stof koppelt zichzelf aan prostaatkankercellen. Als er uitzaaiingen zijn, laat de scan precies zien waar de kankercellen zich bevinden. Voorheen kwam het Gallium PSMA uit Nijmegen. De stof verliest echter al snel z'n radioactiviteit: elke 68 minuten bevat de stof 50% minder radioactiviteit. Rijnstate maakt nu zelf de benodigde Gallium PSMA. Patiënten kunnen daardoor sneller terecht voor een PET scan met deze stof. Voor de productie van Gallium PSMA is een vergunning verleend en een zware loodkast van 2.000 kilo geplaatst waarin de stof gemaakt wordt. De bereiding gebeurt volledig automatisch bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Uitkomst voor patiënten
De Gallium PSMA PET-scan is een uitkomst voor patiënten die eerder behandeld zijn voor prostaatkanker, bijvoorbeeld met bestraling of een operatie. Als een patiënt na behandeling weer een stijgende PSA-waarde heeft (PSA is een eiwit in de prostaat en verhoogde PSA-waarden kunnen duiden op prostaatkanker) en er dus een vermoeden bestaat dat de kanker terug is, kan er een scan gedaan worden. Vervolgens kan er een gerichte behandeling gezocht worden.

Patiënten uit heel Gelderland
Prostaatkanker is bij mannen de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Per jaar krijgen circa 12.000 mannen te horen dat ze prostaatkanker hebben en bijna 3.000 mannen sterven hieraan. Rijnstate is een van de grootste prostaatkankercentra van Nederland. De operatieve behandeling van prostaatkanker gebeurt in Rijnstate met behulp van een operatierobot. Mede door deze expertise heeft Rijnstate een regionale functie. Ziekenhuizen uit Apeldoorn, Deventer, Doetinchem, Winterswijk, Ede sturen hun patiënten voor een prostaatkankeroperatie naar Rijnstate. Daarnaast werkt Rijnstate op het gebied van oncologie onder de naam A.R.T.Z. Oncologisch Centrum samen met Slingeland Ziekenhuis (Doetinchem) en Ziekenhuis Gelderse Vallei (Ede).

Meer berichten