Pien van Gerven geeft de leerlingen van het Over Betuwe College eenmalig zangles. Ze bereidt de tieners voor op de Talentenbende. Dan laten de scholieren zien en horen wat ze in hun mars hebben. (foto: Ellen Koelewijn)
Pien van Gerven geeft de leerlingen van het Over Betuwe College eenmalig zangles. Ze bereidt de tieners voor op de Talentenbende. Dan laten de scholieren zien en horen wat ze in hun mars hebben. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Pien: 'Jullie klinken beter dan ooit'

Dat hij graag zingt, staat vast. Vaak thuis, soms op straat. Het is daarom logisch dat Abel Aaldering meedoet aan de Talentenbende van het Over Betuwe College in Elst. Meer leerlingen willen dat. Daarom krijgen ze les van Pien van Gerven en komt Ronald Klungel langs van The Voice Of Holland.

Door Vincent Bos

ELST - Vergelijk de Talentenbende met Holland's Got Talent. Iedere getalenteerde leerling van het OBC kan eraan meedoen. Scholieren die instrumenten bespelen, zingen of acrobatische toeren uithalen, hebben in theater De Kik in Elst laten zien wat ze kunnen. Alle podiumkunsten kunnen langskomen.

Eerst is er voor de grote groep zangers in spé een grote oefensessie. "We studeren een popsong in. Daarnaast gaat het om de performance", zegt muziekdocent Jeanne van Berkel die al even enthousiast meedoet.

Want aan passie is geen gebrek. En dat de leerlingen de stemtechnieken snel onder de knie hebben is duidelijk. Regelmatig roept Pien van Gerven dat het geweldig gaat. "Jullie klinken beter dan ooit. Dan meen ik", onderstreept ze.

Pien van Gerven is geboren in Nijmegen. Ze vertelt de klas dat ze op haar negende al aan het zingen was. "Kinderen voor Kinderen vond ik helemaal te gek. Daarom ben ik musicallessen gaan volgen. Voor The Sound of Music heb ik auditie gedaan. En ik werd aangenomen." Er volgden nog meer zanglessen en een conservatoriumopleiding. Nu is ze als zangdocent verbonden aan de Babette Labeij Music Academy in Amsterdam.

De leerlingen gaan meteen aan de slag. Op het programma staat het nummer On The Loose van Niall Horan. De scholieren hebben de toon meteen te pakken. En dat is nog niet alles. Het nummer wordt binnen het uur al meerstemming gezongen. Geen wonder dat Pien van Gerven zo tevreden is.

Maar het gaat deze middag om meer dan zingen alleen, zegt ze. Het gaat er ook om hoe artiesten met sociale media omgaan. Want dat valt nog niet mee. "De leerlingen weten niet wat voor impact sociale media hebben. Om op het podium te staan, heb je lef nodig. Zeker omdat mensen altijd wat van je vinden. Vaak wordt een optreden afgekraakt. De vraag is hoe je op de sociale media reageert en hoe je leert kritiek te slikken." Op die vragen gaat later Ronald Klungel ook in.

Eerst wordt er gezongen. Ook een nummer van OG3NE klinkt. Leerling Amber Thalen uit Arnhem vindt het gewoon leuk om mee te doen. "Zingen kan ik wel. Zo heb ik meegedaan aan de musical Niet te Filmen." Abel Aaldering reageert in dezelfde trant. Hij doet aan de Talentenbende ook solo mee. Lang kan hij tijdens de oefensessie niet praten. Want er moet vooral gezongen worden.

Meer berichten