Marcel ten Böhmer in zijn oorlogsmuseum in Heteren. Hij heeft een grote verzameling spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Hij wil niet dat vergeten wordt hoe zwaar de gevechten in de Betuwe zijn geweest. Hij vindt dat die strijd onderbelicht is. (foto: Ellen Koelewijn)
Marcel ten Böhmer in zijn oorlogsmuseum in Heteren. Hij heeft een grote verzameling spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Hij wil niet dat vergeten wordt hoe zwaar de gevechten in de Betuwe zijn geweest. Hij vindt dat die strijd onderbelicht is. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'De gevechten hier zijn onderbelicht'

Het verhaal is indrukwekkend. Het verhaal van Rachel Nunes Cardoza. Een Joods meisje dat verplicht wordt de Jodenster te dragen. Haar buurmeisje schiet te hulp. Zij bewaart de Jodenster. Maar het helpt niet. Rachel wordt ontdekt en naar Auschwitz vervoerd. Daar wordt ze in 1943 vermoord.

Door Vincent Bos

HETEREN - Marcel ten Böhmer heeft legio van dergelijke verhalen. Dat maakt een bezoek aan het oorlogsmuseum The Island in Heteren zo bijzonder. Het is een klein museum. Met een wisselende collectie. In het najaar staan de Polen centraal. Maar het zijn die verhalen die het 'm doen. Bij elk voorwerp, elk uniform, elke foto volgt een interessante uiteenzetting.

Op deze zaterdag heeft hij net drie Engelsen ontvangen. Mannen uit Somerset. In Nederland voor de herdenkingen. Maar ze hebben even de tijd om naar Heteren te gaan. Ze zijn onder de indruk van de verzameling en keren met legio verhalen terug naar hun landgenoten.

Marcel ten Böhmer (61) is al veertig jaar verzamelaar. "Op deze manier wil ik de geschiedenis levend houden. Het gaat veelal om de Slag om Arnhem. Maar wat in de Betuwe gebeurd is, mag niet vergeten worden. Er is hier veel harder gevochten, veel langer ook. De gevechten zijn onderbelicht."

Soms gaat hij naar beurzen om te zien of er bruikbare spullen te koop zijn. Vaak krijgt hij het materiaal geschonken. Hij toont een Duitse legerhelm. Gekregen van een vrouw. Van die helm is een vergiet van gemaakt. Dat gebeurde massaal. "Ze waren te koop bij V & D. De vrouw die me dit gaf, vond de vergiet te zwaar. Ze heeft nu een plastic exemplaar."

Hij vertelt over een man die in huis een kist had met een gat. Daaronder stond een zinken emmer. Je ging erop zitten om je behoefte te doen. Maar meer nog om naar de radio te luisteren die eronder verborgen was. Zo konden ze de toespraak van koningin Wilhelmina volgen. "Als de Duitsers dat geweten hadden", zegt Marcel ten Böhmer.

Hij heeft uniformen die gedragen zijn door soldaten die in de Betuwe vochten. En weer volgt er een verhaal. Marcel ten Böhmer zit er vol mee.

Meer berichten