Ontmoeten in Elst. Zo heet het project in de bibliotheek aan het Europaplein. Mensen die behoefte hebben aan een praatje kunnen er terecht. Het project is opgezet om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en voorziet in een behoefte. (foto: Ellen Koelewijn)
Ontmoeten in Elst. Zo heet het project in de bibliotheek aan het Europaplein. Mensen die behoefte hebben aan een praatje kunnen er terecht. Het project is opgezet om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en voorziet in een behoefte. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Ik maak met iedereen een praatje'

Ze hebben echt hun best gedaan in andere gespreksgroepen te aarden. Dat is niet gelukt. Hoe anders is dat in de bibliotheek in Elst. Hier zijn Engelien van Braak en Henk van Brandenburg helemaal op hun plek. 'Ontmoeten in Elst' heet het project. Je wandelt naar binnen en schuift aan voor de koffie.

Door Vincent Bos

ELST - Elf jaar woont ze nu in Elst. Hierheen verhuisd na haar scheiding. Ze heeft behoefte aan contacten. Ook omdat ze alleen is. Daarom komt Engelien van Braak (68) zo graag elke donderdagmorgen tussen tien en twaalf naar de bibliotheek aan het Europaplein.

Ze ontmoet mensen die behoefte hebben aan een praatje. "Ik kom hier voor de gezelligheid", zegt Engelien van Braak. "Ik wil graag opgenomen worden in de groep. Dat is hier perfect. Bij verschillende organisaties ben ik al geweest, maar je komt er nooit tussen. Hier is dat anders. Ik maak met iedereen contact. Het is een positieve groep. En we praten over van alles. Van de kringloopwinkel tot de weggeefkast die hier staat."

Henk van Brandenburg (78) ervaart datzelfde. Hij komt met zijn vrouw naar de bieb. Vooral omdat hij zich best eenzaam voelt. "Ik ben bij diverse clubs geweest, maar overal word je afgedroogd omdat je doof bent. Dat is niet normaal." In de bibliotheek voelt hij zich thuis. Zo maakt hij spontaan een praatje met een vrouw die wat later aanschuift. Het onderhoud van de tuin komt aan de orde en de rommel op straat waar hij zich aan ergert. Zelf ruimt hij in zijn buurt alle rommel op.

Ontmoeten in Elst voorziet in een behoefte. Zoveel is wel duidelijk. Het project is een initiatief van de drie wijkplatforms in Elst en de bibliotheek. Hans Kemperman is gastheer. Hij ziet dat een ontmoetingsplek echt nodig is. "Dat merk je aan de mensen die hier komen. Wekelijks komen er 25 tot 30 mensen. Telkens zie je nieuwe gezichten."

Intussen toont vrijwilliger Ria Korthouwer een aantal boeken die cadeau zijn gedaan. "Die zijn voor de weggeefkast. Toch mooi dat mensen dit meebrengen", lacht ze. Waarna ze het gesprek hervat met één van de bezoekers. De vrijwilligers bieden een luisterend oor en dat is de mensen heel wat waard.

John Baaijens van wijkplatform Elst-Oost benadrukt het belang van een plek waar mensen elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. Tijdens een netwerklunch van de sociale kernteams kwam eenzaamheid aan de orde. Deze ontmoetingsplek is daar het gevolg van. We willen toe naar een soort huiskamer. Andere bibliotheken zijn daar al op ingericht. Het gaat om ontmoeten. Om effe bijkletsen." En dat wordt in de bibliotheek in Elst volop gedaan. Iedereen is er tevreden over. Ze komen zelfs op Hemelvaartsdag weer samen.

Meer berichten