Tonny Dulos houdt van muziek. Daarom heeft hij in Elst het straatmuzikantenfestival van de grond getild. Dat wordt elk jaar druk  bezocht. De deelnemers komen ook dit keer weer uit het hele land. (foto: Ellen Koelewijn)
Tonny Dulos houdt van muziek. Daarom heeft hij in Elst het straatmuzikantenfestival van de grond getild. Dat wordt elk jaar druk bezocht. De deelnemers komen ook dit keer weer uit het hele land. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Van muziek wordt iedereen vrolijk'

Bewoners van zorgcentrum Tertzio in Elst kunnen op 16 juni met de boodschappenbus naar het straatmuzikantenfestival in het dorp. Vrijwilligers nemen de ritten naar het dorp op zich. Het festival wordt voor de twaalfde keer gehouden en is populair onder deelnemers en publiek.

Door Vincent Bos

ELST - In het winkelcentrum van Elst treden die zaterdag overal muzikanten op. Het is een beproefd concept dat landelijk op veel plaatsen navolging krijgt. Er wordt bij organisator Tonny Dulos vaak genoeg om de deelnemerslijst gevraagd. Maar die is toch echt exclusief voor Elst samengesteld. "Daar hebben we moeite genoeg voor gedaan. We hebben overal in het land muzikanten bekeken."

Die muzikanten komen graag naar Elst. Dit keer hebben zich er al tachtig gemeld, verdeeld over 36 acts. Er is nog plaats voor twee deelnemers. Ze komen uit alle windstreken, van Friesland tot Limburg. "De muzikanten doen graag mee omdat de organisatie staat als een huis", zegt Tonny Dulos. "En dat met een relatief kleine groep van zo'n tien mensen. We zijn dan ook het hele jaar bezig met het festival. Op de dag zelf kunnen we een beroep doen op veel vrijwilligers. Die zijn echt nodig en die zijn we ook dankbaar dat ze ons willen helpen."

Aan toeschouwers is de laatste jaren geen gebrek. Het publiek mag ook zelf een winnaar aanwijzen. De toeschouwers maken daarbij kans op een prijs. Het straatmuzikantenfestival wordt alom gewaardeerd. "Festivals als de onze zijn populair. Het heeft er mee te maken dat mensen vrolijk worden als ze muziek horen."

Er is die zaterdag in Elst veel te beleven. Er treden twee clowns op, er kan gesmuld worden van heerlijke gerechten onder het thema 'Sfeer proeven' en op het plein voor het gemeentehuis worden instrumenten verkocht. Het evenement begint om 12.00 uur. Om 17.00 uur is de prijsuitreiking. De prijs is onder meer een door kunstenares Els Mathijssen vervaardigd beeld in de vorm van een Elstar. De winnaar van vorig jaar, de groep Jongens van de Straat, neemt die trofee vaak mee naar optredens, zegt Dulos.

Meer berichten