Ton Sleegers (tweede van links) volgt de opleiding tot molenaar. Hij praat daarover met Jan de Haas (geheel rechts) die molenaar in Valburg is. Tegen de deurpost staat Georgina Czigany die elke molendag aangrijpt om ergens in het land de gaan kijken. (foto: Ellen Koelewijn)
Ton Sleegers (tweede van links) volgt de opleiding tot molenaar. Hij praat daarover met Jan de Haas (geheel rechts) die molenaar in Valburg is. Tegen de deurpost staat Georgina Czigany die elke molendag aangrijpt om ergens in het land de gaan kijken. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Fysiek komt er nogal wat bij kijken'

Ze heeft al heel wat molens gezien. Zeker als de familie van Georgina Czigany in Nederland is, neemt ze die mee naar toeristische plekken. De molens in Kinderdijk heeft ze al bekeken. Dit keer grijpt ze de gelegenheid aan om tijdens de Nationale Molendag naar Nieuw Leven in Valburg te gaan.

Door Vincent Bos

VALBURG - "Ieder jaar ga ik wel ergens kijken. Molens vind ik prachtig. Bij ons in Hongarije heb je er ook wel staan, maar niet zoveel als in Nederland. Zo'n molen als deze in Valburg hebben we niet", zegt Georgina Czigany die nu in Westervoort woont. Haar man komt uit Italië. En ook met zijn familie zijn ze al overal geweest.

Nieuw Leven is een standerdmolen. De naam is afgeleid van de standerd of standaard. Dat is een zware verticale eikenhouten spil waarop het waarop het molenhuis, een grote vierkantachtige kast inclusief wieken, kan draaien om optimaal van de wind te profiteren. "De molen is twintig jaar geleden verplaatst en weer helemaal herbouwd", zegt Ton van Amsterdam, voorzitter van de Stichting OpNieuw Leven.

De molen is nog steeds in werking. Er zijn vijf molenaars beschikbaar en een molenaar in opleiding. Er zijn veel vrijwilligers voor Nieuw Leven actief.

Deze zaterdagmiddag komt Ton Sleegers uit Helvoirt met een aantal vrienden kijken. Hij is molenaar in spé. "De oudheid van de molen, de kracht en de techniek spreken me aan. De molen is geen Nederlandse uitvinding maar komt uit Iran", weet hij.

Hij voert een gesprek met Jan de Haas, een van de molenaars in Valburg. Die heeft daarvoor Georgina Czigany uitgelegd dat er meer mannen dan vrouwen op de molens werken. "Fysiek komt er wel wat bij kijken. Bij Molen De Kroon in Arnhem kun je les krijgen." Of ze dat doet blijft in het midden.

Ton Sleegers geeft wel aan dat het een hele klus is om de opleiding te volgen. "Je moet alles van alle molens in Nederland weten. Zeg maar dat je iedere balk moet kennen. Je moet ook 150 uur draaien. Dat is geen probleem. Ik zit bijna aan mijn uren. Maar die theorie. Dat is lastig."

Meer berichten