Dorsa (9) legt met haar konijn een hindernisbaan af. Konijn Hop is in veel landen een sport. In Nederland nog niet. Konijnen worden getraind door de Stichting SunFlowers Ranch, die is in Elden gehuisvest naast het AZC waar Dorsa woont. (foto: Kirsten den Boef)
Dorsa (9) legt met haar konijn een hindernisbaan af. Konijn Hop is in veel landen een sport. In Nederland nog niet. Konijnen worden getraind door de Stichting SunFlowers Ranch, die is in Elden gehuisvest naast het AZC waar Dorsa woont. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Met geduld en wortels bereik je veel'

door Vincent Bos

Konijnen Hop in Zweden echte sport

Het is een koddig gezicht. Konijn Teddy huppelt over de baan en springt zonder problemen over een waterbak of hindernis met drie balken. In Nederland doen de konijnen dat voor spek en bonen. In Zweden en Duitsland is sprake van een serieuze sport. De konijnen worden er fit en slank van.

ELST – Kanin-Hopping wordt de sport in Zweden genoemd. Een konijn moet daar in een minuut over zoveel mogelijk hindernissen springen. Of bij een estafette een concurrent zien te verslaan. De dieren worden er serieus voor getraind. "Met liefde, wortels en geduld bereik je veel", zegt Andrea Sonderen op het terrein van dierenspeciaalzaak Het Molentje aan de Valburgseweg in Elst waar deze zaterdag een demonstratie is.

Ze is de initiatiefneemster van SunFlowers Ranch in Elden (Arnhem), een organisatie die tot doel heeft mensen en dieren dichter bij elkaar. De dieren zijn te vinden naast asielzoekerscentrum Elderhoeve.

De opvang van konijnen is hard nodig. Dat is volgens Andrea Sonderen de bittere realiteit. Ze maakt nog te vaak mee dat de dieren worden gedumpt. Het gaat haar aan het hart.

"De mensen gooien de dieren over het hek als ze op vakantie gaan. Dat wordt ieder jaar erger. Dat kost me grijze haren. De mensen kopen een konijn en laten die maar zitten. De konijnen zitten maar te verpieteren in het hok. Wij trainen die konijnen zodat ze voldoende beweging krijgen."

De konijnen die bij haar terechtkomen gaan eerst zes weken in quarantaine. Ze worden ingeënt en gecastreerd. "We leren de mensen bij ons om respect te hebben voor de dieren. We hebben 75 konijnen. Elk dier kun je trainen. Wat je de honden leert, kun je een konijn ook leren. Het is wel wat moeilijker en je hebt wat meer geduld nodig, maar het kan wel", verklaart Andrea Sonderen.

Soms beheerst een konijn de oefenstof binnen vier weken. Het kan ook een paar maanden duren voordat het dier soepel over hindernissen springt. In Nederland zijn nog geen wedstrijden. De konijnen springen n Elst continue over de dertien hindernissen. Sommige dieren zien er door al dat rennen inderdaad afgetraind uit.

Meer berichten