Dominee Jeroen Jeroense proeft van het speciale Ruimtebier. Dat is gebrouwen in Nijmegen ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van De Ruimte, het spirituele centrum van de Protestantse Gemeente Elst. (foto: Ellen Koelewijn)
Dominee Jeroen Jeroense proeft van het speciale Ruimtebier. Dat is gebrouwen in Nijmegen ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van De Ruimte, het spirituele centrum van de Protestantse Gemeente Elst. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn )

Diepzinnige gesprekken in De Ruimte

Lustrum van spiritueel centrum Elst

door Vincent Bos

Jongeren komen er vaak samen. Ze praten over onderwerpen die hen bezighouden. Dat kan zomaar leiden tot diepgravende en diepzinnige gesprekken. Ze hebben een eigen ruimte in De Ruimte. Want zo heet het centrum voor spiritualiteit en ontmoeting van de Protestantse Gemeente in Elst.

ELST – Het gebouw werd vijf jaar geleden in gebruik genomen. De kerk als klooster was daarbij het uitgangspunt. Met een feestelijk programma wordt dat eerste lustrum gevierd. Daarbij wordt zogeheten Ruimtebier geschonken. Speciaal gemaakt door brouwerij De Hemel in Nijmegen.

Het lustrumfeest is een prima gelegenheid om na te gaan of de doelen zijn gehaald. Daar twijfelt niemand aan. Dominee Dick Snijders wijst op de veelzijdigheid van het gebouw. Hier komen mensen bijeen om samen te eten, elkaar te ontmoeten, voor spiritualiteit, voor Bijbelstudie. Hier komen verbindingen tot stand, hebben jongeren een eigen plek. Vanuit het gebouw gaan wandelingen van start, die toepasselijk de Ruimtewandelingen worden genoemd.

Op de activiteiten komen steeds meer mensen af, constateert Dick Snijders. "Aan de stamtafel zitten elke week vijftien tot twintig mensen om te discussiëren over actuele zaken. Voor de gezamenlijke maaltijd is zoveel belangstelling dat we de groep hebben opgeknipt. Eerst aten we een keer per maand, toen twee keer en nu iedere week. In de oneven week is de ene groep welkom, in de even week de andere belangstellenden."

Ook zelf ervaart de dominee de voordelen van het gebouw. "Je hebt meer contact met de mensen. De mensen kennen jou daardoor beter en ik ken de mensen beter."

Dominee Jeroen Jeroense is blij met de ontwikkeling van De Ruimte. Hij wilde een spiritueel centrum realiseren en dat is gelukt. In de uitgave 'Vijf jaar kerk als klooster in Elst' schrijft hij: 'wil een kerk volop gaan bruisen dan is het belangrijk om de kapel uit te breiden met meerdere vertrekken. Naast de viering is het noodzakelijk om regelmatig een goed maal te nuttigen in de refter, tot diep in de nacht in de bibliotheek te studeren, gasten te ontvangen en te wandelen in de tuin. Het is verrassend te zien hoeveel daarvan in de Ruimte is gerealiseerd'.

Gemeentelid Ellen Burger bevestigt dat. "We eten samen, mediteren, er zijn ontmoetingen met jongeren en ouderen, de stamtafel loopt goed. Bij al die activiteiten zit er voor ieder wat bij. Daar doen niet alleen gemeenteleden aan mee."

De jongeren zijn er regelmatig te vinden, weet jongerenwerker Diederik van Prooijen. "Jongeren hebben behoefte om bij elkaar te zijn. Soms doen ze spelletjes, dan weer zijn er gesprekken. Bijvoorbeeld over duurzaamheid en gezond eten want die zaken spreken hen aan."

Meer berichten