Op het streekfestival in Hemmen heerst een gemoedelijke sfeer. Er is veel belangstelling voor de ambachtelijke producten uit eigen streek. (foto: Kirsten den Boef)
Op het streekfestival in Hemmen heerst een gemoedelijke sfeer. Er is veel belangstelling voor de ambachtelijke producten uit eigen streek. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Interesse groeit voor streekproducten'

Streekfestival Hemmen is succes

door Vincent Bos

"Getver", zegt de man met een ondeugende oogopslag. En na enkele verbaasde blikken van omstanders, roep hij olijk: "Grapje." Want de aardbeienyoghurt die hij kort daarvoor geproefd heeft, smaakt juist naar meer. Hij koopt op het streekfestival in Hemmen meteen een hele fles.

HEMMEN – De yoghurt is een ambachtelijk product. Naar een recept van Wilma Bode. Ze is in Groningen in de keuken begonnen met de productie van vijf liter zuivel per week. Zo kleinschalig is het allang niet meer. De productie is opgeschroefd naar 250 liter per week. Ze heeft nu een eigen bedrijf, Hemmens Hof.

De melk komt van de koeien van boerderij Opneij. De hoeveelheid melk kan allang niet meer in de eigen keuken worden verwerkt. Dat gebeurt nu in de zuivelruimte van kaasboerderij De Hoeve in Randwijk, die uiteraard ook present is op het streekfestival.

De Hoeve bestaat 38 jaar, vertelt eigenaar Ellen van Maanen. Ze maakt ambachtelijke kaas. Ze verkoopt die alleen aan huis. Ze merkt dat er grote behoefte aan is. "Dat is het gevolg van de gezondheidstrend. De mensen gaan terug naar waar de zuivel vandaan komt. De melk die we voor de kaas gebruiken komt van onze eigen koeien. Dat is dagverse melk. Dat proef je in de kaas. Die smaakt toch anders dan kaas uit de fabriek."

De organisatie van deze knusse markt wil laten zien hoeveel de streek te bieden heeft. En dat Hemmen een mooie plek is waar veel te genieten valt, zegt Wilma Bode die het streekfestival samen met Liselotte Tap van Brasserie Heerlijkheid gestalte heeft gegeven.

Loes en Tom uit Heteren hebben het er duidelijk naar de zin. Ze zitten aan een tafel en kijken rond. "We hadden dit streekfestival iets kleiner voorgesteld. Het is echt leuk en gezellig. Er is zeker behoefte aan zo'n markt omdat veel mensen voor biologisch-dynamische producten kiezen."

Michel Reimer uit Herveld, die met zijn nog jonge hond rondwandelt, is onder de indruk van de aardbeienyoghurt. "Je proeft de aardbeien. Heerlijk is het." Ook hij vermaakt zich goed. "Het ziet er leuk uit en het is hartstikke gezellig."

Het streekfestival is voor zorginstelling Philadelphia, met een vestiging in Hemmen, de gelegenheid bij uitstek om zich te presenteren. Er worden producten verkocht die door de bewoners zijn gemaakt. Daar zitten leuke geschenken bij. "We zijn present om meer bekendheid aan Philadelphia te geven en om te laten zien dat we meedoen in de samenleving, zegt begeleider en vrijwilligerscoördinator Gerie Budding.

"De mensen zijn soms verbaasd dat ze ons hier aantreffen. We nodigen de mensen uit om bij ons te komen kijken, om te zien hoe we werken. Dat vinden de cliënten fijn. We laten zien dat we niet geïsoleerd werken maar meedoen."

Meer berichten