De Luikse Markt in Elst is telkens een publiekstrekker. Volgens een van de verkopers uit Eindhoven is het een voordeel dat bezoekers geen entree betalen. Hij noemt Elst 'een gezellige en goede markt'. (foto: Kirsten den Boef)
De Luikse Markt in Elst is telkens een publiekstrekker. Volgens een van de verkopers uit Eindhoven is het een voordeel dat bezoekers geen entree betalen. Hij noemt Elst 'een gezellige en goede markt'. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Luikse Markt in Elst loopt altijd goed'

door Vincent Bos

250 kramen in mum van tijd bezet

Hij is een echte boekenfanaat. Een verzamelaar pur sang. Soms heeft Harry Verijken uit Eindhoven boeken over. Die gaan dan in de verkoop. De Luikse Markt van carnavalsvereniging Zet 'm Op in Elst is daar een prima gelegenheid voor. "Het is een goede en gezellige markt met veel publiek", zegt hij.

ELST – Harry Verijken verzamelt vooral boeken die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. "Het is begonnen met het boek De Zwarte Plak van Toon Kortooms. Nu heb ik er 1500. Veel mensen weten van zijn verzameling. Daardoor breidt het aantal nog steeds uit. De dubbele exemplaren leg ik in de kraam. Wel met een cellofaan erom. Want mensen komen voorbij met een ijsje, bladeren in een boek en voor je het weet heb je er een vlek in."

Hij bezoekt zo'n vijf markten per jaar. "De Luikse Markt in Elst loopt altijd goed. Belangrijk is dat de mensen geen entree hoeven betalen. Anders ben je als gezin al een aardig bedrag kwijt voordat je wat gekocht hebt."

Thea van de Wardt en Aafke Bos uit Herveld hebben voor de eerste keer een kraam gehuurd. Het bevalt prima. "Ik houd van oude spullen. Ik kom hier graag en heb al eens een step of een fiets voor de kleinkinderen gekocht. Nu sta ik in de kraam. Het is heel gezellig. Ik kwam mensen tegen uit de schooltijd. Leuk toch", zegt Thea van de Wardt.

Aafke Bos staat er voor het goede doel. Het geld van de verkoop gaat naar de stichting OKE. Die steunt kansarme kinderen in Kenia. "Elke euro komt op z'n plek. Dat is nodig ook. Die kinderen hebben helemaal niets. Er is daar geen water en geen stroom. Ze gebruiken een Solarlampje om het huiswerk te kunnen maken. Als je ziet hoe ze daar leven. Dat is onvoorstelbaar. Daarom willen we vaker naar een markt als deze", zegt ze.

De organisatie krijgt veel complimenten. Ruud Maatman van de commissie Luikse Markt loopt dan ook tevreden rond. "We willen er geen eet- en drinkfestijn van maken. Hier en daar is wat eten, we hebben gezellige muziek bij de terrassen. De organisatie is goed. Iedereen is tevreden."

Meer berichten