Ruim vijfhonderd mensen schuiven aan voor de brunch ter gelegenheid van 1225 jaar Valburg. (foto: Ellen Koelewijn)
Ruim vijfhonderd mensen schuiven aan voor de brunch ter gelegenheid van 1225 jaar Valburg. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Valburg is klein dorp met grote daden'

door Vincent Bos

Groot feest bij 1225-jarig bestaan

Met stijgende temperaturen in aantocht, wil de organisatie van 1225 jaar Valburg in allerijl parasols regelen. In een dorp als Valburg is dat zo opgelost. Binnen de kortste keren heb je er genoeg. Daar horen wel voetstukken bij. Ook geen probleem. Die worden in rap tempo van betonblokken gemaakt. Probleem opgelost. Het feest kan beginnen.

VALBURG – Dit voorbeeld van eendrachtige samenwerking wordt verteld door Esther Fintelman. Ze is een van de organisatoren van het dorpsfeest Valburg 1225. Want zo lang bestaat het dorp al volgens de officiële documenten. Waarschijnlijk is Valburg een stuk ouder, maar daar maalt niemand om op deze hete zaterdag.

Met een brunch voor ruim vijfhonderd personen wordt de aanzet gegeven voor een feest dat lang duurt. Met gerechten die door de bewoners van verschillende straten zijn gemaakt. Het ontbreekt aan niets. Er wordt gesmuld van tal van lekkere hapjes. Er is meer dan genoeg.

Die gezamenlijke brunch is kenmerkend voor Valburg, zeggen Mieke Scholten (68) en Ria Klomp (65). Het is een dorp waar mensen mededogen hebben met elkaar. Een dorp waar woorden als menslievendheid en vriendschap met hoofdletters geschreven worden.

"Kijk eens hoe geweldig deze brunch is. Iedereen helpt mee. Dit bewijst waar een klein dorp groot in kan zijn", zegt Mieke Scholten. "Valburg is een topdorp", vult Ria Klomp aan. "De saamhorigheid. De tolerantie. De vrijheid. Je vindt het hier. Iedereen voelt zich welkom. Het is hier heerlijk wonen. We missen niets. Als je een goede fiets hebt, ben je zo in Elst."

Toch zijn er ook zorgen, zegt Wim Jansen (86). "Het dorp is te klein. Er moet nodig gebouwd worden. Anders trekt de jeugd weg. Er moeten snel zestig huizen bij. De eerste zestig woningen staan er al, maar die andere huizen laten te lang op zich wachten."

Er is nog iets dat hem dwars zit. Het Wapen van Valburg zit dicht. De beheerders zijn vertrokken. Het dorp voelt het gemis van een dorpshuis. Over zo'n Multifunctioneel Centrum, MFC, wordt al jaren gesproken. De eerste muur van het gebouw waar Valburg zo reikhalzend naar uitziet, moet nog gemetseld worden.

Vincent Mulder (26) en Esther Fintelman (32) voelen zich nog steeds thuis in het dorp. De eerste woont in Homoet maar is vaak in Valburg te vinden. En Fintelman heeft juist Haarlem weer ingeruild voor haar geboortedorp. "Valburg is de vertrouwde basis. Iedereen kent elkaar bij naam. Als je een kopje suiker nodig hebt, kun je daarvoor bij de buren aanbellen. Dat is Valburg."

Ze missen niets. "Alles is binnen handbereik. Met de auto ben je zo in Arnhem, Nijmegen of Elst", zeggen ze. "Het is wel belangrijk is om Valburg leefbaar te houden. Met dit feest willen we mensen verbinden, straten tot leven brengen. Ik denk wel dat dit gelukt is", stelt Esther Fintelman. Dat is wat te bescheiden. Wie over het plein loopt, kan niet anders concluderen dan dat een klein dorp tot grote dingen in staat is.

Meer berichten