Foto:

Proeven aan de oorlog in Bevrijdingsmuseum

In de zomermaanden organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek diverse activiteiten voor het hele gezin. Ervaar bijvoorbeeld het historische landschap van de Tweede wereldoorlog tijdens een battlefieldtour in een historisch voertuig georganiseerd of proef wat er op het menu stond tijdens de oorlogs- en bevrijdingstijd.

Groesbeek - Naast de battlefieldtour kunnen bezoekers ook luisteren naar persoonlijke oorlogsverhalen of kunnen ze meedoen met een workshop over het leven van de parachutist. Ook is er een mogelijkheid om de tijdelijke tentoonstelling 'De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal' te bezichtigen.

Kinderen kunnen luisteren naar de persoonlijke oorlogsverhalen van opa's en oma's, leren over Anne Frank of alles ontdekken over de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee tijdens een rondleiding in de expositie 'Gevleugelde Vrijheid, WO2 in de lucht'. Verder organiseert het museum spannende spionagetrainingen en workshops over het leven van parachutisten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Verder zijn de vernieuwde presentatie-units van het diorama van de Waaloversteek en de Maquette van Operatie Market Garden bezichtigen. Het Bevrijdingsmuseum heeft deze units gemoderniseerd ter voorbereiding op de aanstaande nieuwbouw. Aan het diorama van de Waaloversteek zijn levensechte karakterpoppen toegevoegd samen met projecties van granaatinslagen, rook en stromend water op de achtergrond. Bovendien kunnen bezoekers door middel van een drietalige touch screen meer informatie verkrijgen over de tentoongestelde objecten. De Maquette van Operatie Market Garden is versterkt met behulp van uiteenlopende moderne technieken; detail, kleur, audio, digitale impressies en eigen taalkeuzes brengen de bezoekers terug in de tijd van toen.

Tenslotte is het mogelijk een bezoek te brengen aan de tijdelijke expositie 'De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal'. Het communistisch verzet kent een turbulente geschiedenis. Al vroeg in de jaren '30 hielpen zij Duitse tegenstanders van Hitler onderduiken en tijdens de oorlog zetten zij ondanks felle vervolging hun verzet voort. De CPN ligt aan de basis van onder anderen de Februaristaking. Direct na de bevrijding werd communisme mede dankzij haar rol in het verzet zeer populair. Maar het tij keerde, met de Koude Oorlog nam anticommunisme Nederland in zijn greep. Het Bevrijdingsmuseum toont deze meeslepende geschiedenis aan de hand van vele verzetsposters, kranten, foto's, videomateriaal en muziekfragmenten. De expositie is nog tot en met 28 oktober 2018.

Zomerprogramma 2018 Nationaal Bevrijdingsmuseum

Evenementen

8 juli en 19 augustus

ieder half uur doorlopend van 12.00-17.00 uur

Fieldtrips van Grateful Generation Tours

Spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2-3 pers.) langs de slagvelden van Market Garden. Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Reserveren ter plekke op de dag zelf. Museumkaart niet geldig.

10 juli, 14 en 21 augustus

14.00-15.30 uur

Anne Frank middag voor kinderen van 10-13 jaar

Vertoning film 'Het korte leven van Anne Frank' met inleiding. Daarna bezoek o.l.v. gids aan de vaste tentoonstelling met thema's rondom Anne Frank. Afsluiting: wens voor Anne in Vrijheidsboom. Reserveren noodzakelijk. Museumkaart geldig.

11 juli, 1 en 15 augustus

14.00-15.30 uur

Spionagetraining voor kinderen van 8-12 jaar

Spoedcursus spionage en geheimschrift in de oorlog en ga met een diploma naar huis! Reserveren noodzakelijk. Museumkaart geldig.

22 juli, 5, 12 en 19 augustus

12.00-15.30 uur

Battlefield Fietstour 'Fietsen zonder parachute'

Fietstocht van 10 km (met eigen fiets) o.l.v. een gids in het teken van Operatie Market Garden over de landingsterreinen bij Groesbeek. Startlocatie Bevrijdingsmuseum, beginnend met inleiding en introductiefilm. Reserveren noodzakelijk. Museumkaart niet geldig.

24 juli, 7 en 23 augustus

14.00-15.30 uur

Opa's en oma's vertellen over de oorlog voor kinderen van 10-12 jaar

Het programma wordt afgewisseld met een film en een bezoek aan enkele hoogtepunten in de vaste tentoonstelling. Reserveren noodzakelijk. Museumkaart geldig.

25 juli, 8 en 29 augustus

doorlopend van 14.00-16.00 uur

Cineac voor kinderen van 10-14 jaar

Boeiende, educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema's o.a. verzet, onderduiken, dagboeken etc. Museumkaart geldig.

26 juli, 2 en 22 augustus

14.00-15.30 uur

Rondleiding door 'Gevleugelde Vrijheid, WO2' voor kinderen van 10-15 jaar

Deze tentoonstelling, met meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes, geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht: van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee. Reserveren noodzakelijk. Museumkaart geldig.

31 juli en 16 augustus

14.00-15.30 uur

Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2' voor kinderen van 8-12 jaar

Films over de trainingen van parachutisten voor de bevrijding en over de luchtlandingen. Daarna een echte parachute vouwen en dragen. Reserveren noodzakelijk. Museumkaart geldig.

14 augustus

doorlopend van 10.00-17.00 uur

Actie 'Niet weggooien'

Bezoekers zijn in de gelegenheid hun eigen historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië over te dragen aan het museum: foto's, brieven, documenten, voorwerpen etc. Het museum heeft ze graag!

19 augustus

doorlopend van 14.00-17.00 uur

Proef de vrijheid!

Vrijheid à la carte. Demonstratie en proeverij van de Nederlandse menukaart in oorlogs- en bevrijdingstijd: cichoreikoffie, zoethout, bevrijdingsbrood, stroopsoldaatjes, etc. Museumkaart geldig.

26 augustus

doorlopend van 14.00-16.00 uur

Cineac voor jong en oud

Boeiende, educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema's o.a. Operatie Market Garden, Rijnlandoffensief, etc. Museumkaart geldig.

26 augustus

12.00-16.30 uur

Battlefield LiberationTour

Battlefieldtour door het lokale gebied van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief in een historisch legervoertuig. Programma van 12.00-16.30 uur: 1. museumbezoek, 2. battlefieldtour, 3. koffie/thee en bevrijdingsgebak. Reserveren noodzakelijk. Museumkaart niet geldig.

Tentoonstelling

Nog te zien t/m 28 oktober 2018

De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal

Het communistisch verzet kent een turbulente geschiedenis. Al vroeg in de jaren '30 hielpen zij Duitse tegenstanders van Hitler onderduiken en tijdens de oorlog zetten zij ondanks felle vervolging hun verzet voort. De CPN ligt aan de basis van o.a. de Februaristaking. Direct na de bevrijding werd communisme mede dankzij haar rol in het verzet zeer populair. Maar het tij keerde, met de Koude Oorlog nam anticommunisme Nederland in zijn greep. Het Bevrijdingsmuseum vertelt de bewogen geschiedenis. De tentoonstelling is geproduceerd dankzij financiële steun van het vfonds en het Ministerie van VWS.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Tel. 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: /bevrijdingsmuseum, twitter: @bevrijding

Kijk voor overige evenementen, tijden en prijzen op onze website

www.bevrijdingsmuseum.nl.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl, 024-3974404, info@bevrijdingsmuseum.nlMaak bijvoorbeeld een battlefieldtour in een historisch voertuig (georganiseerd door LiberationTour of Grateful Generation Tours) of proef wat er op het menu stond tijdens de oorlogs- en bevrijdingstijd. Kinderen kunnen o.a. luisteren naar de persoonlijke oorlogsverhalen van opa's en oma's of meedoen met een workshop over het leven van de parachutist. Als laatste heeft u de mogelijkheid om de tijdelijke tentoonstelling 'De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal' te bezichtigen.

Meer berichten