Tommy van Erp, OBC Elst
Tommy van Erp, OBC Elst

Een unieke samenwerking in het onderwijs

(Arnhem/Elst – 28 juni ’18) ROC Rijn IJssel aan de Zijpendaalseweg in Arnhem en het Over Betuwe College Elst beginnen komend schooljaar aan een interessante nieuwe ontwikkeling in het onderwijs. Met onlangs ingevoerde nieuwe vak STEAM op het Over Betuwe College worden leerlingen geschoold in nieuwe technologische ontwikkelingen. STEAM staat voor Science, Technics, Engineering, Art en Mathematics. Met het oog op 21e eeuwse vaardigheden worden bovenstaande elementen op projectbasis aangeboden aan leerlingen. De samenwerking is uniek en werkt in twee richtingen!

STEAM is een ontzettend breed vak. Er zitten elementen in als programmeren, ontwerpen, ontwikkelen, 3d-printen en nieuwe techniek als domotica waarbij je je huis aanstuurt met een app. Als decaan mavo heeft Tommy van Erp intensief contact met Pascal Mariany, docent en studieloopbaanbegeleider bij Rijn IJssel. Tijdens een aantal bijeenkomsten op beide scholen is een unieke vorm van samenwerking ontstaan die leerlingen van het Over Betuwe College en Rijn IJssel bij elkaar brengt.

Stage op OBC Elst

Komend schooljaar komen er twee studenten applicatieontwikkeling, van Rijn IJssel, stage lopen in Elst. Zij gaan de docenten ondersteunen met het ontwikkelen van lessen en lesmateriaal. Daarnaast onderhouden ze en bouwen ze aan de speciale website van STEAM (www.steamobcelst.nl). Tot slot gaan ze de mogelijkheden onderzoeken om een speciale STEAM-app te ontwikkelen waarmee de docenten de voortgang van de leerlingen kunnen registreren. Een uitdagende stage voor de studenten van Rijn IJssel en een mooie manier om het onderwijs met elkaar in contact te brengen.

Gastlessen en schoolbezoeken

Op Rijn IJssel aan de Zijpendaalseweg zal dit jaar een aantal keer een bijeenkomsten plaatsvinden waarin docenten en leerlingen van het OBC kennis maken met het mbo en de vakken die die worden aangeboden. Tijdens deze gastlessen krijgen leerlingen les van de docenten op Rijn IJssel in diverse relevante onderwerken die aansluiten bij hun STEAM-projecten. Decaan Tommy van Erp zal op zijn beurt gastlessen loopbaanontwikkeling geven op Rijn IJssel, om leerlingen te helpen hun loopbaandossier vanuit het voortgezet onderwijs uit te bouwen tot een groeidocument waarmee ze uiteindelijk een mooi CV kunnen bouwen.

Experimenteren

Het is natuurlijk voor beide scholen een spannende en nieuwe ontwikkelingen die beiden veel kan opleveren. Het doel is helder: Leerlingen enthousiasmeren voor diverse technische beroepen. Op het OBC doen we dat met STEAM, op het Rijn IJssel doen ze dat met praktijknabij Rijk-onderwijs dat leerlingen voorbereid op de arbeidsmarkt. Het mooiste is dat we deze kwaliteiten nu kunnen gaan combineren.

Meer berichten