Vrijwilligers zijn in Driel op pad om op straat en in struiken zwerfvuil op te ruimen. (foto: Kirsten den Boef)
Vrijwilligers zijn in Driel op pad om op straat en in struiken zwerfvuil op te ruimen. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'We ergeren ons aan al het zwerfvuil'

door Vincent Bos

'Driel schoon. Doen we gewoon!'

Ze storen zich aan de rotzooi op straat. In de Huiskamer in Driel zitten deze zaterdag mannen en vrouwen die het er niet bij laten zitten. Ze gaan het zwerfvuil te lijf. Onder aanvoering van de Stichting Landschapsbeheer doen ze er alles aan het dorp schoon te maken én te houden.

DRIEL – Paula de Wild gaat met een papierknijper en een grote blauwe zak op pad. Op zoek naar blik, flessen, papier. Ze draagt een hesje met de tekst: Driel schoon, doe we gewoon! Ze begint in de Van Rooijenstraat maar die oogt schoon. Dat komt vooral omdat een bewoner daar regelmatig de rotzooi wegwerkt.

En dus treft Paula de Wild op de eerste meters vooral peuken aan. Want die vind je overal. Daarop vormt Driel geen uitzondering. De verwachting is dat de vrijwilligers in het buitengebied meer rotzooi aantreffen.

De werkgroep die de zwerfvuilcampagne heeft opgezet, is een voortvloeisel van het huiskamerproject in Driel. De Huiskamer in de Fazantstraat is de ontmoetingsplek voor jong en oud. Voor iedereen die zin in koffie heeft of behoefte aan ontmoeting. Sylvia Deneer, Margrethe Wijnen en Stefan Kaihatu zijn de kartrekkers van de zwerfvuilcampagne. Maar ze staan er deze zaterdag niet alleen voor. Achttien mensen telt de groep die de rotzooi opruimt.

"We komen in actie omdat ze ons ergeren aan het zwerfvuil. We proberen alom meer aandacht voor dit project te krijgen", legt Sylvia Deneer uit. Majella Kaihatu doet mee om de jeugd het goede voorbeeld te geven. Een ander hecht aan een schone omgeving. Ze wandelt veel in het buitengebied en komt daar veel rotzooi tegen, blikjes, flessen, papier.

De zwerfvuilactie schreeuwt om een vervolg. En die komt er ook. In september staat de volgende opruimronde op stapel.

Tijl Essens van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland denkt dat in Driel vier keer per jaar het zwerfvuil kan worden aangepakt. Op de informatiebijeenkomst waren twintig inwoners aanwezig en anderen worden via de WhatsAppgroepen op de hoogte gehouden. "Soms ruimen mensen op als ze een rondje gaan lopen. Die flexibele inzet is een van de sterke punten van deze organisatie", zegt hij.
"We hebben behoefte aan vrijwilligers die in de eigen buurt aan de slag gaan."

Landschapsbeheer is volgens hem sinds 2016 bezig overal dergelijke projecten op te zetten. "We zijn in Wageningen met een pilot begonnen en dat pakte zo goed uit dat we zijn doorgegaan. We zitten nu op 23 brigades. We zijn actief in de gemeenten Maas en Waal, Neder-Betuwe, Overbetuwe, Lingewaal, Neerijnen. Daarnaast zijn andere organisaties bezig. Denk bijvoorbeeld aan de Waaljutters."

De samenwerking met de gemeenten is belangrijk. In Driel is onder meer afgesproken dat de gemeente meteen de volle zakken komt ophalen.

Paula de Wild gaat intussen verder. Ze vindt de actie een goed initiatief maar het gaat er volgens haar ook dat mensen zich bewust worden dat ze niets moeten weggooien.

Meer berichten