Burgemeester Toon van Asseldonk is er trots op dat Overbetuwe een veilige gemeente is. (foto: Kirsten den Boef)
Burgemeester Toon van Asseldonk is er trots op dat Overbetuwe een veilige gemeente is. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Alert zijn op verdachte bewegingen

door Vincent Bos

Partijen werken aan veiligheid

Van alle agrarische bedrijven is 70 procent weleens benaderd door criminele organisaties. Dat zegt Anton Jansen, manager van het Platform Veilig Ondernemen, Oost-Nederland. Om criminaliteit tegen te gaan werken veel partijen samen. Daarom krijgt Overbetuwe het Keurmerk Veilig Buitengebied.

HERVELD – Criminaliteit op het platteland heeft Johan van Doorn uit Herveld nog niet meegemaakt. "Maar we zijn wel alert", geeft hij aan. "Als ik een verdachte auto zie, noteer ik het kenteken en geef dat door. Het komt voor dat mensen in het buitengebied vuil storten. Dat meld ik de gemeente. Soms gaat het om huisvuil, soms om accu's of asbest." In zijn tuin ondertekenen alle betrokkenen deze vrijdagmiddag een convenant waarin ze vastleggen samen te werken aan een veilig buitengebied (zie kader).

Overbetuwe is een veilige gemeente. En dat wil ze zo houden ook. Daar wordt alles aan gedaan. "We doen veel aan veiligheid. Dat vinden we belangrijk. In onderzoeken geven ook de inwoners dat aan. Dan gaat het om veilig wonen, veilig werken en veiligheid in het verkeer", zegt burgemeester Toon van Asseldonk.

Hij wijst op de prachtige bedrijfsgebouwen die je op het platteland aantreft. "Daar hebben ook criminele organisaties interesse voor. We wijzen de mensen erop hoe die organisaties werken. Die geven aan een hal voor een half jaar te willen huren. En daar begint het mee. Ineens werkt je eigen sleutel niet meer en zie je verdachte bewegingen. Maar de criminelen weten aan dat we hen in de gaten houden. Daarom is dat keurmerk zo belangrijk."

Hij geeft aan dat er veel aan wordt gedaan om de gevoelens van onveiligheid weg te nemen. Zo wordt er scherp op gelet dat geld niet wordt witgewassen. Panden met hennepteelt worden gesloten. "Daar waar het misgaat, grijpen we in", aldus van Asseldonk.

Agrariër Henk Mulder van LTO heeft er al veel van opgestoken. "We hebben de ogen uitgekeken. De deskundigen hebben ons verbaasd met verhalen wat er in het buitengebied kan gebeuren. Dat je alert moet zijn als 's avonds een lamp blijft branden bijvoorbeeld."

Meer berichten