Suzanna Kolenbrander neemt voor het gemeentehuis in Elst een foto van alle Vierdaagselopers uit Overbetuwe. (foto: Ellen Koelewijn)
Suzanna Kolenbrander neemt voor het gemeentehuis in Elst een foto van alle Vierdaagselopers uit Overbetuwe. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Onthaal lopers is overal fantastisch'

De Vierdaagse is in alle 102 jaren drie keer niet door Elst gekomen. Je moet ervoor terug naar de jaren dertig. Het aantal deelnemers is dan dermate toegenomen dat de pont het niet meer aankan. "Daarom hebben ze de Waalbrug gebouwd", zegt burgemeester Toon van Asseldonk van Overbetuwe.

Door Vincent Bos

ELST - Hij heeft meer wetenswaardigheden bij de hand. In Oosterhout worden vanwege de doorkomst van de Vierdaagse 12.000 beschuiten met blauwe muisjes gesmeerd. In Valburg wordt een blauwe vogel geplaatst. En Slijk-Ewijk heeft ook besloten mee te doen aan de Blauwe Dinsdag, zoals de eerste Vierdaagsedag door de gemeente Overbetuwe wordt genoemd.

De gemeente kleurt blauw als de deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse door alle Overbetuwse dorpen komen. Daar is veel werk voor verzet. En daarom zegt Toon van Asseldonk dat hij zo trots is op alle vrijwilligers. Er zijn liefst zeshonderd blauwe vlaggetjes opgehangen. Enkele kerken en het gemeentehuis worden blauw aangelicht.
"En het college draagt weer zo'n vreselijk blauw pak", lacht de burgemeester. "Vreselijk omdat het pak van polyester is gemaakt. U kunt zich voorstellen wat wij moeten doorstaan."

Het draait natuurlijk om de wandelaars. Leo van Werkhoven (63) uit Elst is er daar een van. Hij heeft de Vierdaagse menigmaal gelopen als militair, bij het Korps Commandotroepen. Twintig jaar deed hij niet mee voordat hij besloot als burger mee te lopen. In die hoedanigheid wordt het zijn vijfde deelname.

"Ik had een weddenschap met een schoonzus. Mijn zwager en ik zouden meedoen. Mijn zwager is inmiddels afgehaakt, maar ik ga door. Het is fantastisch om mee te doen. Het enthousiasme van het publiek langs de kant, de gemoedelijkheid en het onderlinge contact spreken me aan."

Leo van Werkhoven geniet van de Vierdaagse. Zoveel is wel duidelijk. "Het onthaal in Groesbeek en Wijchen is zo uitbundig. Bemmel is ook erg leuk. Het onthaal is overal fantastisch. De sfeer is zo ongelooflijk goed dat je soms niet eens in de gaten hebt dat je al dertig kilometer gelopen hebt. Ik hoef maar dertig kilometer te lopen maar kies voor de 40. Ook al omdat je dan vroeger mag starten."

Paul Mather (68) uit Driel heeft het Vierdaagsevirus pas te pakken sinds hij elf jaar geleden naar deze streek verhuisde. Zijn zoon deed mee en dat was voor hem voldoende reden om te gaan wandelen. Nu doet hij voor de elfde keer mee. Ook hij is geraakt door de gezelligheid en de hartelijkheid die hij onderweg tegenkomt. Telkens weer.

"En dan al die leuke kinderen aan de kant die je een stukje tomaat of komkommer toestoppen. Dat is zo aandoenlijk."

Johan Spronk (71) uit Andelst is Overbetuws recordhouder. Hij verschijnt voor de 53e keer aan de start. "Het is een sport om mee te doen. Bovendien is het een laagdrempelig evenement. Ik loop veertig kilometer, meer dan eigenlijk nodig is. De Vierdaagse is echt leuk. Meedoen werkt verslavend."

Meer berichten