Wim van de Kamp uit Elst voelt zich helemaal thuis achter het orgel. Hij is al zestig jaar organist in verschillende kerken. (foto: Ellen Koelewijn)
Wim van de Kamp uit Elst voelt zich helemaal thuis achter het orgel. Hij is al zestig jaar organist in verschillende kerken. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Improviseren is mijn grootste hobby'

Als hij achter het orgel zit, gaat Wim van de Kamp uit Elst helemaal op in de muziek. Aan passie geen gebrek. Hij speelt probleemloos iets uit het hoofd. Hij weet de toetsen feilloos te vinden. Kan ook niet anders met zo'n jarenlange ervaring. Deze week speelt hij officieel zestig jaar orgel.

Door Vincent Bos

ELST - Het schrijven over historische ontwikkelingen in Elst is een andere hobby van hem. Wim van de Kamp (72) heeft enkele jaren geleden een prachtig boek voltooid over het transport in Elst. Want trucks interesseren hem mateloos. Maar als je hem vraagt te kiezen tussen die twee passies dan wint spelen op het orgel met een banddikte.

En ook als hij moet kiezen tussen piano en orgel komt het laatste instrument als duidelijke winnaar uit de bus. "Muziek is emotie en daar past een orgel beter bij. Je kunt er al je gevoel in leggen. Bepalend daarvoor is welke klanken je gebruikt. De klankkleur van een orgel kun je zelf bepalen."

De liefde voor het orgel heeft hij van thuis meegekregen. Zijn vader was organist in de kerk. Hij hoopte dat een van de kinderen in zijn voetsporen zou treden. De oudste kinderen gaven niet thuis.

Maar Wim van de Kamp had er aanleg voor en speelde op zijn twaalfde al in de kerk. Eerst nog tijdens het huwelijk van een zus, maar de zondag erna meteen tijdens de dienst in het voormalige gereformeerde kerkje aan de Stationsstraat in Elst. Nu zestig jaar geleden. "Het jubileum wordt niet gevierd. Dat heb ik wel gedaan toen ik vijftig jaar organist was. Daar teren we nog op." Bij die gelegenheid is hij koninklijk onderscheiden.

Hij had graag een opleiding aan het conservatorium gevolgd maar vanwege ziekte van zijn vader was hij al snel in dienst bedrijf aan het werk. Wim van de Kamp heeft zelf de weg in de muziek gevonden. "Ik speel van alles maar niet de grote werken. Daar heb ik de opleiding niet voor gehad."

De Elstenaar heeft op meerdere orgels in de omgeving gespeeld. Het orgel van de Grote Kerk in Elst heeft door zijn grootte de meeste mogelijkheden. Het orgel in Bemmel heeft weer een warme klankkleur.

Wim van de Kamp weet intussen veel van orgels. Reden waarom hij vaak wordt ingeschakeld als renovatie van een orgel nodig is. "Het is eenvoudig begonnen. Je zit achter het orgel en ziet dan bijvoorbeeld dat de pijpen bij de voeten kromgetrokken zijn. Dan ga je eens kijken wat eraan te doen is. Je weet dat zoiets nooit goed kan zijn. Een orgel heeft heel veel onderhoud nodig. Dat komt er niet altijd van."

De renovatie van het orgel in de kerk aan het Oude Kerkhof in Bemmel was de meest ingrijpende klus. Een deskundige heeft daarbij altijd de verantwoordelijkheid. Wim van de Kamp doet wat hij kan. Samen met Henk Kiestra uit Elst.

Inspelen op wat de dominee zegt is zijn sterke kant. "Het is zaak goed te luisteren naar de overweging. Ik probeer de muziekkeuze af te stemmen op wat jij zegt. Ik speel dan uit mijn hoofd. Improviseren is mijn grootste hobby. Het is prachtig als je met de muziek mensen weet te raken."

Meer berichten