Pieter van Workum (links) en kartrekker Johan Snaar lopen tevreden door de gerenoveerde boomgaard in Andelst. (foto: Ellen Koelewijn)
Pieter van Workum (links) en kartrekker Johan Snaar lopen tevreden door de gerenoveerde boomgaard in Andelst. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Werk in bongerd verbindt bewoners

Juist als Johan Snaar aan zijn toespraak begint, laten de kippen van zich horen. Misschien is dat hun manier om aan te geven dat ze zich helemaal thuis voelen in de gerenoveerde bongerd. De boomgaard aan de Kerkstraat in Andelst begint dankzij de inzet van de buurt aan een tweede leven.

Door Vincent Bos

ANDELST - Ingrijpen was noodzakelijk. De oude bomen dreigden te bezwijken. De buurt kon het niet meer aanzien. "We zeiden tegen elkaar dat we wat moesten doen. De boomgaard was helemaal aan het vergaan", kijkt Tom de Wit terug. "Het hek was vervallen. De bomen ook."

Buurtbewoners sloegen de handen ineen. De samenwerking vervult Tom de Wit met trots. "Dat mag je wel zeggen. De samenwerking was echt geweldig. Dit project brengt mensen samen. Ik woon hier al 35 jaar maar heb echt een goed gevoel bij wat we hier hebben gepresteerd."

De hoogstambrigade heeft meegeholpen. Dat was wel zo prettig. Zeker vanwege de kennis van de groep. Die wist te vertellen welke nieuwe bomen bij elkaar gedijen en welke niet. "We hebben aangegeven welke rassen elkaar kunnen bestuiven", zegt Pieter van Workum van die brigade. Bestuiving is nodig voor de levensvatbaarheid van de boomgaard.

Hij zag meteen dat het werk nodig was. "Van de oude bomen hebben we de kronen opengemaakt. Dan geef je de bomen lucht. Dat moest gedaan worden anders zouden de bomen het zeker niet overleven. Nu kunnen ze er weer een jaar op twintig tegen."

Johan Snaar is de onbetwiste kartrekker van dit project. Hij had al gezien dat door het uitblijven van onderhoud bomen dreigden om te vallen. Met medewerking van eigenaar Ramon van Reine en de gemeente Overbetuwe kon aan een herstelplan worden gewerkt. "We hebben het toch maar mooi gefikst", zegt hij.

Voor het zware werk werd de inzet van tractoren niet geschuwd. Bovendien was de tractor nodig om bomen water te geven. Zo droeg ieder zijn steentje bij. De klus zorgde voor eenheid in de buurt. "We voelen ons gezamenlijk verantwoordelijk voor deze boomgaard. Het werk heeft ons wel wat koffie gekost maar we plukken daar wel de vruchten plukken van", aldus Snaar.

Wethouder Jan van Baal is onder de indruk van het werk. "Dit is een historische plek. Mooi dat de eigenaar de buurt ruimte heeft om dit te ontwikkelen.Het is zo fijn dat de buurt deze plek behouden heeft."

De opknap van de boomgaard werd mede mogelijk met financiële steun van de gemeente Overbetuwe en de provincie Gelderland. Er zijn nieuwe hoogstamfruitbomen geplant. Van peren (Conference, Gieze Wildeman, Doyenne du Comice), appels (Sterappel, Schone van Boskoop, Dubbele Bellefleur) tot spekkersen en pruimen (Eldense Blauwe). Schapen, kippen en geiten lopen er onbekommerd rond.

Zelfs het geluid dat je in een boomgaard verwacht, ontbreekt niet. Als wethouder Van Baal een doek voor een nieuw toegangsbord heeft onthuld, klinkt een daverende knal.

Meer berichten