Kinderen doen in de dierenstal op Park Lingezegen allerlei klussen. De beloning is het kinderboerderijdiploma. (foto: Ellen Koelewijn)
Kinderen doen in de dierenstal op Park Lingezegen allerlei klussen. De beloning is het kinderboerderijdiploma. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'De liefde voor dieren spat ervan af'

De geiten hebben honger. Als ze achter de tienjarige Nova Timmers naar buiten lopen, doen ze onderweg al een poging wat voedsel te bemachtigen. "Houd de bak omhoog", adviseert Andries Huiskamp. "Dan kunnen ze niet bij het voer. De geiten moeten wachten totdat ze buiten zijn."

door Vincent Bos

ELST - In de kinderboerderij van Park Lingezegen wordt deze woensdag druk gewerkt. De hokken worden schoongemaakt en de dieren krijgen voer. Het vaste team krijgt hulp van de kinderen. Die worden aan het eind van de ochtend beloond met een boerderijdiploma. Als bewijs van hun enthousiasme en inzet. De liefde voor de dieren spat ervan af. Of dat nu om de konijnen of de ezels gaat.

Chantal Lares van het kinderboerderijteam legt Nova uit dat ze beginnen bij de varkens Truffel en Bobbie. De dieren hebben er maling aan en knorren er lustig op los. "We gaan de varkens niet uit de hand voeren, maar strooien de korrels over de grond. Zo stimuleren we de dieren in het natuurlijk gedrag. Het gaat erom dat ze moeten wroeten en zoeken naar het voedsel", zegt Chantal Lares.

Nova Timmers uit Nijmegen-Noord geniet ervan dat ze de varkens en geiten eten mag geven. "Het is leuk om hier mee te helpen. De kippen vind ik heel gezellig. Komt ook omdat we thuis kippen hebben. En het leuke is hier dat je de dieren mag aaien."

Daarna zet ze een grote emmer water voor de varkens neer. Die drinken met het warme weer natuurlijk wel wat meer maar ze hebben een andere plek om af te koelen. Dat is de modderpoel. "Die ligt in een schaduwplek. Bovendien vullen we de poel elke dag met schoon en fris water", verklaart Chantal Lares. "We leggen de kinderen uit hoe dieren verzorgd moeten worden, wat ze eten en hoe ze met dieren moeten omgaan."

Even later lopen de kippen achter Andries Huiskamp naar buiten. De haan heet Harrie. De kinderen hebben even daarvoor al de konijnen mogen aaien. Nu zijn de kippen aan de beurt. Zo'n ochtend levert wat inkomsten op voor de kinderboerderij, zegt hij. Wellicht kunnen ook in de herfstvakantie kinderen hun boerderijdiploma halen. De kinderen willen vooral met dieren bezig zijn.

De groep bestaat volgens Andries Huiskamp uit hooguit twaalf kinderen. Niet meer want de begeleiders willen iedereen wel de juiste aandacht geven. Soms hebben kinderen wat meer begeleiding nodig. Dat kan prima als de groep niet al te groot is.

Buiten legt Chantal Lares uit dat de geiten nog jong zijn. Ze hebben nog geen jongen gekregen en geven daarom geen melk. Achter haar tippelen de zijdehoenders van de ene ren naar de andere ren. De kinderen luisteren aandachtig. Als is Joska Hoekstra uit Arnhem (10) misschien liever binnen. Want ze vertelt enthousiast dat konijnen haar lievelingsdieren zijn. Lise Janssen (9) uit Elst geeft juist de voorkeur aan de ezels. Die lopen bij haar thuis immers niet rond. "Maar we hebben wel een hond, konijnen en vissen."

Meer berichten