De Welsh pony Mowcastle Magical Mystery valt in de smaak in Heteren en pakt een prijs tijdens de keuring. (foto: Kirsten den Boef)
De Welsh pony Mowcastle Magical Mystery valt in de smaak in Heteren en pakt een prijs tijdens de keuring. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Voor pony's fokken is geduld nodig'

Ze zijn nog jong, maar weten al veel van pony's. De twintigers Corné de Vries en Jordi Plender uit IJsselmuiden weten wat er bij komt kijken om goede Welsh pony's te fokken. Ze zijn op de goede weg, bewijzen ze tijdens de jaarlijkse keuring bij manege De Fruithof in Heteren.

door Vincent Bos

HETEREN - Jordi Plender (22) is dag en nacht met de dieren bezig. Steeds denkend hoe ze nog beter voor de dag kunnen komen. Dat geldt ook voor zijn kameraad Corné de Vries (23). "Je volgt je hoofd. Je weet bij het fokken nu wel zo'n beetje wat je wel en niet moet doen", zegt de laatste. "Maar het is altijd afwachten hoe het uitpakt."

Het dier presenteren tijdens een keuring doen ze maar wat graag. "Dat is echt mooi om te doen. vooral omdat de Welsh pony onze hobby is", geven de twee aan. Corné de Vries pakt een prijs in Heteren.

Daar komen 68 Welsh pony's in de ring. Ze worden gekeurd op hoofd, benen, exterieur en draf. Het zijn er wel bijna honderd minder dan een jaar eerder. "Dat komt vooral door het weglaten van twee rubrieken", zegt Marjolein Neuteboom, secretaris van het Nederlandse Welsh Pony en Cob Stamboek (NWPCS) afdeling Midden.

Dat is nog niet alles, geeft voorzitter Jan Jukema aan. "Er is een tijd minder gefokt. Dat zie je overal. Mensen hebben er het geduld niet meer voor. Die willen meteen resultaat zien als ze aan een keuring meedoen. Dat is de tijdgeest. Maar zo werkt het niet. Als de recessie voorbij is zie je dat niet meteen terug aan het aantal dieren tijdens de keuring. Het duurt jaren voordat een Welsh pony hier kan meedoen. Het duurt al drie jaar voordat een pony gedekt kan worden. Drie jaar daarna kan een dier aan een keuring meedoen. Dan ben je dus wel zes jaar verder."

"Vergeet ook niet dat dit een dure hobby is. Je moet wel een weiland en een stal hebben. En dan komen er nog genoeg andere kosten bij", aldus Jukema.

Theo Tops knikt bevestigend. Hij brengt chips bij pony's in en merkt dat de fokkerij het lastig heeft. "Vorig jaar had ik rond deze tijd in een kring van vijftig kilometer rond Eindhoven al bij 150 pony's een chip ingebracht. Nu zijn dat er nog maar 22. De afdeling zuid van het stamboek had jarenlang 3.000 leden. Dat aantal is teruggelopen naar 1.200. De jeugd pakt het niet meer op. Die koopt geen weiland meer."

De fokkers die er zijn, timmeren wel aan de weg. Het niveau is hoor. Daar bestaat geen twijfel over. Nederland staat er internationaal goed voor. Hier gefokte pony's winnen zelfs prijzen in Engeland en dat is toch de bakermat van de Welsh pony.

Ook in Heteren is het niveau van de Welsh pony's uitstekend, constateert jurylid Aart Zoet. John Lambers (42) wordt de winnaar van de dag. Hij is al heel lang met het fokken van deze pony's bezig. "Mijn vader had die passie al en ik heb het van hem overgenomen. Mijn zoon van vijf is enthousiast, dus de volgende generatie komt er ook al weer aan."

Van zo'n mooi succes dromen Jordi Plender en Corné de Vries ook. Ze hebben de tijd want ze zijn nog jong en nu al goed bezig.

Meer berichten