Telly Verbij rijdt met man Gerard door de Betuwe. Ze genieten van de fruitbomen tijdens de tractorvierdaagse. (foto: Ellen Koelewijn)
Telly Verbij rijdt met man Gerard door de Betuwe. Ze genieten van de fruitbomen tijdens de tractorvierdaagse. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Tractorvierdaagse rijdt door Betuwe

Door Vincent Bos

De ene vierdaagse is nog niet afgelopen of de volgende komt alweer door de Betuwe. Al is de kans groot dat die vierdaagse aan veel mensen voorbij is gegaan. Maar de tractoren rijden toch echt de route die de lopers eerder gevolgd hebben. Zij het dat de trekkers eerst door Huissen en dan door Elst komen.

VALBURG – Gerard Verbij (76) wil het evenement voor geen goud missen. Hij heeft er heel wat voor over om mee te kunnen doen. Zo heeft hij op één dag 405 kilometer gereden. Eerst om de caravan vanuit zijn woonplaats Den Ilp naar de camping in Groesbeek te brengen om vervolgens in de Noord-Hollandse plaats zijn tractor op te halen. Want die heeft hij nodig voor de tractorvierdaagse vanaf camping De Leigraaf.

"Dit is de tweede keer dat we meedoen", vertellen Gerard Verbij en zijn vrouw Telly (70). En dit is mijn tractor", glundert zij. Bij fruitbedrijf Florissen tussen Valburg en Slijk-Ewijk pauzeren ze even. Net als de andere vijftig deelnemers.

"Het is vorig jaar zo goed bevallen. Op de camping heerst zo'n gezellige sfeer. Het is net of we een familie zijn. En dan die omgeving, hé. Wat is het hier mooi. Ik geniet als ik tussen de fruitbomen rijd. Bij ons heb je ook wel fruitbomen, maar die staan op de kop", grapt hij.

Gerard en Telly Verbij gaan vaak met de tractor op pad. "Maar als je honderd keer op dezelfde plaats geweest bent, wil je toch eens wat anders. Het is zo mooi om hier over de Waaldijk te rijden. Aan de ene kant zie je de huizen onder je en aan de andere kant de schepen. Je ziet koeien, schapen en paarden. Ik ben op een boerderij geboren. Dan weet je hoe zwaar die dieren het hebben in dit weer. Je ziet vanaf de dijk dat ze bijna niets te eten hebben. En dan weet je dat de boer zijn wintervoorraad moet aanspreken."

Ook voor Wiebe Bruinsma (66) uit Appelscha zijn het onvergetelijke dagen. Zijn vrouw heeft een week eerder de Nijmeegse wandelvierdaagse voltooid. Ze deed voor de zesde keer mee. Vanaf de tijd dat zij meeloopt, doet hij mee aan de tractorvierdaagse. Zij gaat deze week niet mee. 's Avonds op de camping in Malden zien ze elkaar weer.

Als het maar even kan, zit hij op de tractor. "Aan de elfstedentocht voor tractoren heb ik al 22 keer meegedaan. Ik geniet er steeds weer van. Ook van deze vierdaagse. Warm heb ik het niet. Ik zit in een cabine en heb alle ramen opengezet. Het waait lekker door. Ik zweet niet eens."

De tractorvierdaagse is niet alleen voor ouderen. Dat bewijst de familie Van de Riet uit Doornspijk. Ze valt op met de pipowagen. Vader achter het stuur. Moeder en de vier kinderen binnen. "Dit is een geweldige omgeving. Ook een andere plek dan bij ons", zegt Annet van de Riet. "Het gaat ons ook om de gezelligheid. Op de camping zijn we net éen grote familie. De kinderen vinden het helemaal geweldig. Onderweg doen we spelletjes, we eten wat en lezen wat. De kinderen gaan elke dag mee omdat het zo superleuk is."

Meer berichten