Ruby Stoffels begeleidt kinderen tijdens het ponykamp in Elst. Dat voelt voor haar als een vakantie.  (foto: Ellen Koelewijn)
Ruby Stoffels begeleidt kinderen tijdens het ponykamp in Elst. Dat voelt voor haar als een vakantie. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Ponykamp in Elst snel volgeboekt

Door Vincent Bos

Een schoonheidswedstrijd in de manege. Het staat er echt. De ruiters, kinderen in dit geval, mogen de staart van de pony's vlechten en de manen kammen. Wie dat het best doet heeft de mooiste pony en wint. De kinderen doen het maar al te graag tijdens het ponykamp in Elst.

ELST – De een komt uit Hedel. De ander uit Amsterdam. Wie bij manege De Hoeve in Elst rondloopt, komt ook een broer en zus uit Curaçao tegen. Allemaal reageren ze opgetogen dat ze de hele week een 'eigen' pony hebben waarop ze kunnen rijden en die ze kunnen vertroetelen. Kinderen blij, ouders blij. En zelfs in deze hete week is het ponykamp volgeboekt.

Het ponykamp in Elst bestaat 45 jaar. Er kunnen in een week maximaal 30 kinderen meedoen. De tekst in de kantine maakt ook wel duidelijk dat dit echt een activiteit is voor jongeren. 'Tot aan hun zestiende vragen ze om een pony en na hun zeventiende komen ze thuis met een ezel' staat er geschreven.

Vaak rijden kinderen in hun woonplaats al op een pony. Juist zij zijn geïnteresseerd in het ponykamp, stellen Arie en Joke Gijsberts in de manege aan de Hollanderbroeksestraat in Elst. "De kinderen hebben de hele week de beschikking over een pony. Ze komen werkelijk overal vandaan. Soms ook uit Duitsland, België of Frankrijk."

De moeder van Arie Gijsberts heeft de aanzet tot het ponykamp gegeven. Zij plaatste een advertentie in de Margriet. Daar kwam meteen respons op. Moeder Gijsberts zorgde voor de catering, vader Gijsberts nam de activiteiten met pony's voor zijn rekening. Nu doen Joke en Arie dat.

De menukaart is al jaren hetzelfde, lacht hij. "De ene dag eten we aardappelen en groenten, dan is er een barbecue of eten we patat. Gezond eten vinden we belangrijk. De kinderen krijgen een toetje en op zijn tijd een ijsje."

Voor de kinderen is dat maar bijzaak. Ze komen voor de pony's. Al vinden ze het op deze snikhete dagen ook maar wat prettig dat ze in het zwembad achter het verblijf kunnen plonzen.

"De kinderen komen zondags aan. Dan worden ook de pony's ingedeeld. Van belang is daarbij of ze al wat ervaring hebben", legt Arie Gijsberts uit. Er staat een rit met de huifkar naar het centrum van Elst op de rol, ze gaan mennen met een pony voor het karretje en ze maken een picknicktocht. Er is een wedstrijd en ze kunnen dansen tijdens de disco.

"Populair is ook de voltige", zegt Ruby Stoffels, een van de vier begeleiders. Voltige is zeg maar gymnastiek op de rug van de pony. Stoffels is al van kindsbeen af in de manege te vinden. Ze heeft drie weken vakantie en daarvan gaan twee weken op aan het ponykamp. Ze vindt het 'superleuk' om te kunnen helpen. "De leert in zo'n week de kinderen goed kennen. Er zijn altijd kinderen bij die een jaar later terugkomen omdat ze het zo goed naar de zin hebben." Voor Ruby Stoffels geen buitenland. "Dit is mijn vakantie. Ponyrijden is de passie van deze kinderen en dan is het echt fijn ze daarbij te kunnen helpen."

Meer berichten