Dinie Franssen serveert de thee bij museumboerderij Den Tip aan  Nienke Haverhals (links) en Marga Repke. (foto: Kirsten den Boef)
Dinie Franssen serveert de thee bij museumboerderij Den Tip aan Nienke Haverhals (links) en Marga Repke. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Voor koffie en appelflap naar Den Tip

Voor de K.A.R. ga je naar Herveld. Dat vraagt om uitleg. Voor Arie Breunisse staan die letters voor koffie, appelflap en rondleiding. Daarvoor moet je naar museumboerderij Den Tip. Waar je gewoon even kunt uitrusten van een fietstocht. En die appelflap moet je echt niet afslaan.

Door Vincent Bos

HERVELD – Daar neemt Marga Repkes (55) niet meteen de tijd voor. Ze kijkt eerst in het kastje aan de muur naar bruikbare fietshulpmiddelen. De juiste sleutel om haar zadel goed te zetten, zit er evenwel niet bij. Arie Breunisse biedt meteen aan om in de boerderij te kijken of het juiste gereedschap wel aanwezig is.

Marga Repkes is met haar dochter Nienke Haverhals (28) op weg van Weurt naar haar schoonvader in Heteren. Ze zijn al eens eerder bij Den Tip geweest. Maar dat is wel een jaar of vijftien geleden. "We waren hier voor een feest van mijn schoonouders uit Oosterhout. Ik wist dat de museumboerderij hier was. Het is een prachtige tocht. De omgeving is hartstikke mooi. Straks gaan we nog richting Homoet. We zijn nu halverwege onze fietstocht. Maar we hebben de hele dag de tijd."

Museumboerderij Den Tip is normaliter alleen op zaterdag geopend. In de zomermaanden kun je er echter ook op woensdag terecht. De aanloop wisselt, zegt vrijwilliger Dinie Franssen (80) uit Herveld. "Ik kom hier graag om te helpen. Het heeft ermee te maken dat ik zelf van de boerderij kom. Vanaf mijn tiende zat ik al onder de koeien. We hadden geen grote boerderij. Een paar keutjes en een paar koetjes. Maar het werk moest wel gedaan worden. Nadat mijn man gestorven is, ben ik bij Den Tip gekomen. Zo blijf ik onder de mensen. In de museumboerderij heb ik de spullen van vroeger weer bij de hand. Dat is wel zo leuk."

Arie Breunisse (82) uit Elst is door kennissen getipt om bij Den Tip aan de slag te gaan. Dat is voor de hand liggend gezien zijn achtergrond. Hij weet alles van het leven op de boerderij. "Kennissen zeiden tegen me: 'Dit is echt iets voor jou. Je hebt er verstand van'." Dat blijkt wel uit zijn enthousiasme en uit zijn parate kennis. Hij weet exact aan te geven wat de aanhoudende droogte voor de boeren betekent. Of het nu gaat om de teelt van aardappelen of uien.

De ene woensdag is het drukker dan de andere. De hitte nodigt mensen ook al niet uit om voor een mooie tocht op de fiets te stappen. "Je moet mensen langs de weg hebben, die voorbijfietsen, ons zien en dan aankomen. Soms komt er een groep wielrenners voorbij. We hebben vanuit Den tip ook wandel- en fietstochten. Dat zijn gerichte activiteiten. Dan weet je vooraf hoeveel mensen er komen."

Veel mensen kennen de weg naar Den Tip. Zo ook een echtpaar uit Elst. "We komen voor de koffie en de appelflappen", geeft het duo aan.

Arie Breunisse draait voor Marga Repkes het zadel wat aan. "Ik weet niet op het helpt. Ik heb de goede sleutel niet. Maar de weg haal je wel." Dat klinkt bescheiden. Een kilometer verder zit het zadel nog steeds op z'n plek.

Meer berichten