Herman en Helma Bertels uit Nijmegen zijn verrast hoe mooi de kasteeltuin in Hemmen na zoveel droogte nog is. (foto:Kirsten den Boef)
Herman en Helma Bertels uit Nijmegen zijn verrast hoe mooi de kasteeltuin in Hemmen na zoveel droogte nog is. (foto:Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Veel kijkers in kasteeltuin Hemmen

Het is me niet gelukt Marjolein te vinden. Ze moet er echt wel zijn. Haar naam staat duidelijk vermeld op het papier. Maar ja, in de Kasteeltuin in Hemmen staan zoveel bloemen. Probeer die ene dan maar eens te vinden. Maakt ook niet uit. Er is zoveel te zien. Je kijkt je ogen uit.

Door Vincent Bos

HEMMEN – Marjolein is bij tuinliefhebbers beter bekend onder haar andere naam: oregano. In de kasteeltuin staan sowieso bloemen en planten met fraaie namen. Van maggiplant tot purperklokje en van nieswortel tot zeepkruid. Je leert veel namen kennen tijdens de rondgang.

Deze zaterdag is het er druk. Dat is wel zo logisch. De bloemenparel van Hemmen is opgenomen in de Betuwse tuinenroute. Daar komen tal van liefhebbers op af. En niet alleen uit de omgeving. Het gezelschap van Henk van Poelgeest komt uit Edam. Elf personen telt de groep die juist een broodje nuttigt. Want het is een lange dag met al die fraaie tuinen die ze tegenkomen. Ze zijn begonnen met koffie en gebak en eindigen met een etentje.

De groep is ontstaan uit Groei & Bloei afdeling Purmerend. Die afdeling bestaat niet meer. Maar de leden vinden het wel prettig om samen in het land tuinen te bekijken. "De harde kern is overgebleven", lacht Henk van Poelgeest die is uitgerust met een fraaie hoed.

De groep valt de verscheidenheid aan bloemen en planten in de kasteeltuin meteen op. "Wat een bloemenweelde. Dat zagen we ook in de andere tuinen. Je zou verwachten dat het anders zou zijn na al die warme weken. Maar de tuinen zien er overal behoorlijk uit", zeggen Henk van Poelgeest en zijn medereizigers.

Clara van der Elzen uit Arnhem maakt veel foto's. Zo kan ze ook thuis nog eens genieten. Daar heeft ze alleen bloemen op het balkon. "Ik ben hier jaren geleden al eens geweest. Het verbaast me nu dat de hele tuin zo vol staat. Het ziet er werkelijk heel mooi uit. Ook al omdat je verwacht dat het na de hete zomer minder zou zijn. Het zijn vooral de planten- en bloemencombinaties die ik zo mooi vind."

De kasteeltuin in Hemmen heeft voldoende te bieden. Dat is ook de mening van de familie Vervoorn uit Giessen. "Het is een tuin met veel soorten bloemen en planten. De variatie valt op. Het is prettig om hier te wandelen. Rustgevend vooral. Zelf hebben we een grote tuin. Met overwegend bloeiende planten. We houden ervan als het kleurrijk is."

Ook twee vriendinnen uit Bemmel en Velp lopen verwonderend rond. "We staan steeds voor verrassingen. Op de ene plek is de hibiscus uitgebloeid en op een andere plek staat die er prachtig bij. Zo mooi geknipt ook. Echt bijzonder. De combinaties van bloemen en planten spreekt ons aan. We zijn gek op tuinen. En moet je die bomen zien. Die ene is net een kathedraal in de verte."

Er zit muziek in de tuin, zou je denken. De ene plant wordt aangeduid als Rhapsody in Blue. Bij een andere plant staat 'heavy metal' of het bord. In dit geval geen muziekgenre maar traag groeiend siergras.

Meer berichten