Met een gezamenlijk sportspreekuur verwachten Floor Klaver en Berry de Bruijn meer voor een sporter te kunnen betekenen.
Met een gezamenlijk sportspreekuur verwachten Floor Klaver en Berry de Bruijn meer voor een sporter te kunnen betekenen. (Foto: )

Sportspreekuur Elst van start

Het aantal mensen dat in Nederland aan sport doet, neemt toe. Daarmee groeit ook het aantal blessures. In Elst start binnenkort een spreekuur voor sporters. Om blessures te verhelpen én te voorkomen.

door Hannie Schrijver

Elst - "Mensen zijn tegenwoordig bewuster in hun levensstijl", verklaart podotherapeut Floor Klaver (26) de groei. "Daar hoort gezonder eten bij, maar ook sporten." Per jaar lopen sporters in Nederland zo'n 2 tot 3 miljoen blessures op. De meeste komen door een ongeval: een verzwikte enkel of door fysiek contact.

Maar veel blessures ontstaan ook door overbelasting. Deze ontstaan niet zomaar uit het niets en kunnen dus voorkomen worden. Bij hardlopers gaat het vaak om overbelasting. Met name veldsporters lopen de meeste kans op blessures. "Ik begrijp hoe lastig het is om te worden tegengehouden door een blessure." Klaver werkt nu vijf jaar als podotherapeut bij Voetencentrum Flipse en startte twee jaar geleden de opleiding voor sportpodotherapeut.

"Als podotherapeut vond ik het leuk om met sporters te werken. Zij willen het allerbeste voor hun lichaam, net als ik. Ik sport zelf ook veel, als triatleet. Het vergt heel veel geduld van de sporter om weer boven een blessure te komen." Bij een blessure spelen veel factoren mee waar je als therapeut naar moet kijken. "Zo kun je ook voorkomen dat de blessure terugkomt." Een multidisciplinaire aanpak is dan ook belangrijk, aldus Klaver. Ze startte het spreekuur samen met sportfysiotherapeut Berry de Bruijn van Fysiotherapie de Aam. Klaver noemt als voorbeeld een cliënt die marathons loopt.

"Hij kreeg klachten bij de hiel. Ik heb toen vooral gekeken naar de voeten en de schoenen. Berry kijkt dan naar het hele lichamelijke plaatje, zodat de klacht niet meer terugkomt. Zo hebben we de klacht op de korte termijn behandeld, maar ook de lange termijn aangepakt. Je kan last van je voet hebben, maar vaak is er ook sprake van een verzwakking in de heup waardoor je juist weer voetklachten kan krijgen. Het is een beetje het kip-eiverhaal, dus soms moet je het allebei aanpakken. Fysiotherapie en steunzolen is dan een hele goede combinatie."

Een groot voordeel is dat ze beiden een sportachtergrond hebben. "We hebben op het gebied van sportklachten dezelfde interesse." De samenwerking levert ook de therapeuten veel op. "Je ziet dat je heel veel van elkaar kan leren. Hoe ik bijvoorbeeld kijk naar de voet en hoe hij weer verder kijkt in de keten, naar de rug en de heupen. Als je je krachten bundelt kun je meer voor mensen betekenen. Hij heeft veel looptechniektrainingen waarmee hij met een aantal tips een loper efficiënter kan laten lopen. Dat is een goede aanvulling op hoe ik naar het biomechanische plaatje kijk. Soms is een klacht echt een puzzel en hoe meer expertise je in huis hebt, hoe beter je de puzzel kan oplossen." Het eerste spreekuur start op dinsdag 9 oktober van 15.30 tot 16.30 uur. Een afspraak maken bij Voetencentrum Flipse of Fysiotherapie de Aam is noodzakelijk.

Meer berichten