Een half uur stil liggen in Hemmen. Twintig tot dertig mensen doen mee aan het project van kunstenaar Rob Sweere. (foto: Ellen Koelewijn)
Een half uur stil liggen in Hemmen. Twintig tot dertig mensen doen mee aan het project van kunstenaar Rob Sweere. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Verademing om half uur stil te liggen

Waar is het nog stil tegenwoordig? In Hemmen toch wel? Grotendeels klopt die veronderstelling wel. Maar stil is het er niet continue blijkt tijdens het project Silent Sky van kunstenaar Rob Sweere. Je hoort een hond, een eend, een tractor. Dan ineens is het stil. Oorverdovend stil. Wat een verademing.

door Vincent Bos

HEMMEN – Voortaan worden Hemmen en Hong Kong in een adem genoemd. Of Hemmen en Los Angeles. Hemmen is voortaan onlosmakelijk verbonden met Dresden, Ankara, Rio de Janeiro of Mexico en Groenland. Allemaal plekken die kunstenaar Rob Sweere voor zijn project heeft uitgekozen.

Al die plaatsen maken deel uit van zijn zoektocht naar stiltemomenten. Het gaat er daarbij om dat mensen zich bewuster worden van hun omgeving en hun eigen plaats daarin. Hij streeft ernaar dat de deelnemers met andere ogen kijken naar de wereld waarin ze leven.

En dus liggen er deze stralende zaterdag in de kasteeltuin in Hemmen tientallen mensen in een cirkel op de grond. Op de rug. Gezicht omhoog. "We gaan liggen met het idee dat de aarde een grote bol is en dat we op die sculptuur staan. Met de gedachte dat we in de ruimte zweven. Wij zijn ruimtereizigers. Je hoeft de ogen niet te sluiten. Je mag denken en voelen wat je wilt."

Daarop gaan we liggen. Maar stil is het eerst niet. Je hoort een vliegtuig overkomen. De witte streep in het blauwe hemeldek is er het bewijs van. Je hoort een kind. Je hoort de klik van een fototoestel. Je hoort een eend. Op sommige momenten hoor je niets. Zelfs het ademen van buurman of buurvrouw ontgaat me. We liggen er roerloos. Dan valt nog niet mee als juist een insect over je neus kruipt.

Berry Peters uit Valburg gaat in dat halve uur 55 jaar terug in de tijd. "Ik dacht aan de periode dat ik na school op de hei ging liggen. Dat beeld kwam weer helemaal naar boven. Dat was echt onverwacht voor me."

Voor de sessie verklaart Trudy Everdij vooral heel nieuwsgierig te zijn wat ze zal ervaren. "Het is al bijzonder dat iemand dit verzint. Het is leuk om mee te doen." Nadien zegt ze: "Het was heerlijk om mee te maken. Je voelt je verbonden met veel mensen. Ook met al die mensen op al die andere plaatsen die dit al eens gedaan hebben."

Pieta Folman uit Valburg rekent op een bijzondere ervaring. Ze mediteert wel eens en deze sessie heeft daar natuurlijk wel iets van weg. "Rob Sweere had het vooraf over het reizen door de ruimte. Dan kijk je naar boven, ziet de lucht en denkt dat je daar doorheen reist. Het is een fijne ervaring. Een herinnering ook aan vroeger toen ik als kind in de tuin naar de lucht lag te kijken."

De sessie van deze middag is onderdeel van de kunstmanifestatie Wereldwijd de Heerlijkheid in Hemmen. Jo Verhoef is druk met de organisatie ervan. Hij heeft Rob Sweere naar Hemmen gehaald en doet zelf ook mee. Tot zijn genoegen. Want ook hij geeft aan dat hij genoten heeft van een half uur stilte.

Meer berichten